Започват проверки за използването на найлоновите торбички в търговските обекти

 Започват проверки за използването на найлоновите торбички в търговските обекти

РИОСВ – Смолян започва проверки на търговски обекти и задължените лица за спазване на изискванията на екологичното законодателство по отношение на полимерните торбички, използвани в търговската мрежа.

При проверките в търговските обекти, в случай че в обекта се предлагат на клиентите полимерни торбички, от търговеца ще се изисква доказателство за платена продуктова такса към Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда към Министерството на околната среда и водите. За целта следва да се изиска и представи първичен счетоводен документ за извършените търговски операции. Таксата се калкулира към крайната цена на полимерните торбички и в крайна сметка се заплаща от клиента.

При проверките ще се следи и дали се попълват ежемесечно справки-декларации за пуснатите на пазара количества торбички, както и дали се предлагат торбички, различни от определените в конкретната наредба – такива с дебелина под 25 микрона и размери над 39/49 см. в разгърнат вид.

При констатиране на незаплатена екотакса – в случаите, когато такава се дължи, ще се налагат санкции в размер от 3000 лв. до 10 000 лв., съгласно разпоредбите на Закона за управление на отпадъците.

Вирни се горе