Започна отводняване на рудника "Крушев дол" в Мадан

 Започна отводняване на рудника "Крушев дол" в Мадан

От днес започва отводняването на рудника “Крушев дол” в Мадан, съобщи Сергей Атанасов – изпълнителен директор на ГОРУБСО-Мадан. По негова оценка щетите от спирането на тока в мините в Мадан по време на снежното бедствие са за милиони левове, предаде БТА.

Изключеното електричество за близо седмица доведе до наводняване в рудничните галерии, тъй като спряха помпите за водоотлив. С включено електрозахранване днес вече са и трите рудника на дружеството – “Крушев дол”,

“Петровица” и “Върба-Батанци”. В “Крушев дол” е наводнен най-долният хоризонт, а водното ниво е около 25 м, уточняват от дружеството. Най-критично е състоянието на току-що възстановения рудник “Върба-Батанци”, за който има опасения, че е потопена много скъпа техника.

Рудникът е отново под вода, след като бе нужна повече от година за отводняването и пускането му в действие. От дружеството прогнозират относително по-малко щети за мина “Петровица”, където вероятно най-скоро ще бъде подновен рудодобивът. За “Върба-Батанци” ще бъдат необходими месеци за източване на подпочвените води и за осигуряване на условия за работа.

Вирни се горе