Запечатват водоизточник "Бунара" до детската градина в Доспат със заповед на Кмета, проби доказват, че водата е негодна за пиене

 Запечатват водоизточник "Бунара" до детската градина в Доспат със заповед на Кмета, проби доказват, че водата е негодна за пиене

О Б Я В А

Уважаеми жители на гр. Доспат,

Съобщаваме Ви, че Във връзка с проведен мониторинг на местен водоизточник „Бунара” намиращ се до детската градина „Слънце” гр. Доспат, относно качеството на водата, беше извършена регулярна проверка от компетентния орган – РЗИ гр. Смолян, като бяха взети водни проби от водоизточника.

С писмо изх. № 911/ 04.04.2017 г. РЗИ – Смолян, изпрати до Община Доспат резултатите от физичните, химическите и биологичните анализи, при което е установено следното: Резултатите от изследването на водната проба от обекта показва, че водата от Местен водоизточник „Бунара”, намиращ се до детската градина „Слънце” гр. Доспат, не е годна за питейни и битови нужди, както и за водопой на животните. Резултатите от химичния анализ показват завишено съдържание на нитрати – 51,5 mg/dm3. Резултатите от биологичния анализ показват завишено съдържание на колинии коли – 20 CFU/cm3 и занижено съдържание на коли титър – 10 МРN/cm3.

Дата на вземане на пробите: 29.03.2017г. Период на изпитването: 29.03.2017 г. – 03.04.2017 г.

Протоколът от пробите се намират в общинска администрация и са на разположение на заинтересованите лица за преглед. В тази връзка, наше задължение е да Ви уведомим, че водата от водоизточник „Бунара” не е годна за питейни и битови нужди, и за водопой на домашни животни. С цел опазване на Вашето здраве и здравето на семействата Ви, водоизточника ще бъде запечатан. Молим, стриктно да бъдат спазвани забраните за ползване на водата.

От ръководството на Община Доспат ------------------------------------------------------------------- И Н Ф О Р М А Ц И Я

За получените резултатите от мониторинг на местен водоизточник “Бунара”, находящ се до детска градина „Слънце” гр. Доспат

Във връзка с проведен мониторинг на местен водоизточник „Бунара” намиращ се до детската градина „Слънце” гр. Доспат, относно качеството на водата, беше извършена регулярна проверка от компетентния орган – РЗИ гр. Смолян, като бяха взети водни проби от водоизточника. С писмо изх. № 911/ 04.04.2017 г. РЗИ – Смолян изпрати до Община Доспат резултатите от физичните, химическите и биологичните анализи за местен водоизточник „Бунара”, намиращ се до детската градина „Слънце” гр. Доспат, съгласно Протокол за изпитване на водни проби № 395/03.04.2017 г. на РЗИ –Смолян. Резултатите от изследването на водната проба от обекта показва, че водата от Местен водоизточник „Бунара”, намиращ се до детската градина „Слънце” гр. Доспат, не е годна за питейни и битови нужди, както и за водопой на животните. Резултатите от химичния анализ показват завишено съдържание на нитрати – 51,5 mg/dm3. Резултатите от биологичния анализ показват завишено съдържание на колинии коли – 20 CFU/cm3 и занижено съдържание на коли титър – 10 МРN/cm3.

Дата на вземане на пробите: 29.03.2017г. Период на изпитването: 29.03.2017 г. – 03.04.2017 г.

Протоколът от пробите се намират в общинска администрация и са на разположение на заинтересованите лица за преглед.

От ръководството на Община Доспат

З А П О В Е Д № А-168 гр.Доспат, 06.04.2017 г.

На основание чл.44, ал.2 от ЗМСМА и във връзка, с проведен мониторинг на местен водоизточник „Бунара”, намиращ се до детска градина „Слънце” гр. Доспат от РЗИ – Смолян и констатирани завишени съдържания на нитрати и колонии коли,

Н А Р Е Ж Д А М :

  1. Считано от днешна дата – Забранявам ползването на водата от населението за питейни и битови нужди, и за водопой на домашните животни.

  2. Директора на ОП „ОБЧ”, да преустанови водоподаването, чрез пренасочване на водата директно в канализационната шахта и запечатване на обекта. Срок за изпълнение – незабавно !

  3. Да се извърши разяснителна кампания сред населението, за резултатите от Протоколния анализ и изследвания за качествата на водата на местен водоизточник „Бунара”, намиращ се до детска градина „Слънце” гр. Доспат, във вестника на община Доспат и он-лайн версията му. Срок за изпълнение – незабавно !

Настоящата заповед да се доведе до знанието на населението чрез средствата за масово осведомяване, интернет страницата на Община Доспат и он-лайн вестника на Община Доспат, както и на длъжностните лица за сведение и изпълнение.

Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на Светлин Красенов – Началник отдел „ ОКСД и Здравеопазване”.

инж. Елин Радев Кмет на община Доспат

Вирни се горе