Замфир Копчев: За да е работеща наредбата, трябва да направим временен приют за кучета

Замфир Копчев: За да е работеща наредбата, трябва да направим временен приют за кучета

За да е работеща наредбата, трябва да направим временен приют за кучета.

Търсим подходящо място извън града, за да го изградим, съобщи секретарят Замфир Копчев по време на общественото обсъждане на Наредбата за придобиване, регистрация, притежаване, отглеждане и контрол на кучетата на територията на общината. Община Смолян е собственик на 10 кучета от града и кварталите, които са кастрирани, обезпаразитени и чипирани в Зооветеринарния комплекс в Пловдив. Това съобщи секретарят на общината Замфир Копчев по време на общественото обсъждане на Наредбата за придобиване, регистрация, притежаване, отглеждане и контрол на кучетата на територията на общината. Обсъждането се състоя в понеделник в сесийната зала. 140 лв. на куче струват транспортът до Пловдив, всички процедури, трите дена престой във ветеринарния комплекс и превозът обратно. Това са кучета, които са били агресивни и са създавали проблеми, уточни още Копчев. Според издадените им паспорти, те вече принадлежат на общината. Ако се наложи, отново ще се възползваме от услугите на пловдивското звено. Имаме връзка с тях и при наш сигнал, идва техен представител, който заедно с наш служител намира посочените проблемни животни, добави секретарят на общината. По неговите думи фондация „Четири лапи” е готова да пристигне в Смолян с мобилна лаборатория, за да окаже помощ в кастрирането и обработката на безстопанствените кучета, съобщиха от пресцентъра на общината. До тогава общината е поела ангажимент да обиколи собствениците на домашни кучета, да събере информация за животните и това колко от тях са регистрирани. До момента, за настоящата година е ясно, че в града има 47 регистрирани кучета и около 100 в цялата община. Регистрацията на домашно куче в общината струва 20 лв. В новата наредба са завишени глобите за собствениците, които не са регистрирали своите животни. Наказанията са от 20 до 300 лв. за физически лица.

Пред общината стои още една задача – да намери подходящо място извън границите на града, където да се изгради отворен временен приют, съобщи още Замфир Копчев. В него ще има клетки за кучета и помещения, където да се извършват всички ветеринарни действия и поставянето на ушни марки. Всички дейности, включени в програмата за управление популацията на кучетата, са съобразени с националното и европейско законодателство, посочи още Копчев. По отношение на Зооветеринарния комплекс в Смолян, секретарят уточни, че два пъти общината е правила опит да го регистрира в Агенцията по безопасност на храните, но не е успяла, защото сградата се намира в границите на града. Имаме намерение да го отдадем под наем на организация, която да извърши регистрация и да го ползва за ветеринарна дейност при условие, че тя е насочена към борба с популацията на безстопанствените кучета.

За да е успешна и работеща наредбата, необходимо е да направим временния приют, да обработваме кучетата, но и съседните общини да правят същото, каза още Копчев. Макар и недоказуемо, ясно е, че голяма част от бездомните животни в Смолян са докарани от съседни общини, добави той.

Вирни се горе