Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов откри днес в Смолян „Синя стая”

 Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов откри днес в Смолян „Синя стая”

Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов откри днес в Смолян „Синя стая” за  изслушване на деца – жертви и извършители на престъпления. Присъстваха заместник-областният управител Владимир Гърбелов, кметът на Община Смолян – Николай Мелемов, представителят на швейцарското междинно звено Олга Йончева, зам.-председателят на Окръжен съд Смолян – Недко Симов, председателят на Районен съд Смолян – Петър Маргаритов, районният прокурор на Смолян -  Георги Кърпаров, зам.-директорът на ОД на МВР Смолян – Димитър Ежев, началникът на РУП-Смолян старши инспектор Костадин Бундов, директорът на РД „Социално подпомагане“ – Петя Пампорова,  Елена Караджова от отдел „Закрила на детето“, представители на медиите и др.  Заместник-министърът сподели, че е приятно изненадан от предоставените безвъзмездно помещения от община Смолян за „Синя стая”. Той отбеляза, че наличието на два отделни входа към помещенията, както и това, че „Синята стая” е извън сградата на съда са голям плюс и постижение за проекта.

„Действително практиката показва, че така се постигат много по-добри резултати. Работата с деца, независимо дали те са жертви на престъпление, пострадали или са извършили правонарушение, е изключително деликатна. За да увеличим доверието и резултата от изслушването на тези деца, независимо дали става въпрос за граждански, наказателен или административен процес, ние като министерство преценихме, че освен инвестиция в обучение на съответните компетентни органи, които работят с децата, е необходимо и изграждането на подходяща среда, каквато е „Синята стая””, коментира заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов.

В синята стая ще присъства детето със съдия или психолог в зависимост от решението на съда. Има изградена видео и аудио връзка, чрез която съдия задава въпроси, които се поднасят от съответния психолог в стаята по подходящ за детето начин. Днес беше направена демонстрация, като седем годишно дете беше разпитано от психолог в „Синята стая”, по въпроси, задавани от съдия в помещението за наблюдение зад огледално стъкло.

Откритата днес „Синя стая” в Смолян е шестото помещение за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни, изградено от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца” по Тематичен фонд „Сигурност”. По този проект са предвидени общо 12 „Сини стаи”, Смолян е част от т.н. „втора група” от четири областни града, която включва Хасково, Смолян, Добрич и Разград. Помещението е предоставено безвъзмездно от Община Смолян. Партньор по проекта са още Окръжен съд – Смолян и Районен съд – Смолян. „Синята стая“ се намира на  бул. „България“ № 12 – Източно крило, етаж 5.

Вирни се горе