Зам.-областният Андриян Петров: „Моята препоръка е, нека да си свършим наистина добре работата”

Зам.-областният Андриян Петров: „Моята препоръка е, нека да си свършим наистина добре работата”

В Областна администрация Смолян се проведе работно заседание, във връзка с подготовката за работа при зимни условия през настъпващия зимен сезон 2015-2016 г., с цел предприемане на превантивни мерки за осигуряване нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите за населението. То беше ръководено от заместник-областният управител Андриян Петров. Участие взеха представители от всички общини в област Смолян (Смолян, Девин, Златоград, Чепеларе, Рудозем, Мадан, Доспат, Баните, Борино и Неделино), както и от всички засегнати институции – ОД МВР-Смолян, КАТ „Пътна полиция”, Симеон Цървуланов – директор на РД ПБЗН-Смолян, РД „ГП” – Смолян, подп. Димитър Кацаров – командир на Поделение 28330, инж.Костадинка Миланова – директор на ОПУ – Смолян, инж.Венцислав Фурлански – директор на РДГ-Смолян, представител на ЮЦДП – Смолян, представители от EVN и ЕСО ЕАД, представители от Спешно отделение към МБАЛ – Смолян, както и от БЧК- Смолян и РЗИ-Смолян.

Заместник –областният управител приветства гостите и се обърна към присъстващите представители на общини и институции: „Позволете ми от името на областния управител Недялко Славов и от свое име, да използвам случая да изкажа нашата благодарност към структурите, които се включихте в потушаването на пожара в Смолян. Това е поредният случай, когато показваме добра реакция и добро стиковане между различните структури и служби. Искам да благодаря и на останалите общини, които бяха съпричастни към проблема на община Смолян, за това, че изразиха готовност и желание при необходимост да бъдат включени техни сили за бързото овладяване на огнената стихия.” След тези думи на Петров, представителите на десетте общини в област Смолян и на институциите декларираха своята готовност за зимния сезон относно:

  1. Създадена организация по планирането на защитата при бедствия и готовността на щабовете на общинско ниво за действия при усложнена зимна обстановка.

  2. Сключени договори с изпълнители и тяхната готовност за изпълнение на договорените задължения за зимно поддържане на пътищата от републиканската и общинската пътни мрежи.

  3. Осигуреното финансиране на мероприятията по подготовката за зимата, както и заделените финансови средства за допълнителни разходи при аварийно-възстановителни работи по общини и ведомства.

  4. Планираните мероприятия на териториалните структури на министерствата и ведомствата във връзка с предстоящия зимен сезон.

  5. Координиране на действията между териториалните органи на Агенция „Пътна инфраструктура, МВР и ИА „Автомобилна администрация” за ограничаване и спиране на автомобилния трафик в отделни участъци от пътната инфраструктура при усложняване на зимната обстановка.

От докладите на общините и институциите придобиваме впечатление, че област Смолян като цяло е готова за настъпващия зимен сезон. Общините имат сключени договори с фирми за зимното почистване, осигурили са от местните бюджети средства за непредвидени бедствия и аварии. Инж. Миланова – директор на ОПУ-Смолян, заяви, че необходимите средства за зимното поддържане на участъците от републиканската пътна мрежа в областта са налични.

Подп. Димитър Кацаров – командир на Поделение 28330, заяви, че разполагат с техника, която може да бъде използвана при необходимост. Той използва случая да изкаже благодарност към областния управител Недялко Славов за оказаното съдействие „за привеждане на техниката в състоянието, в което трябва да бъде” след натоварването и повредите настъпили при използването й по време на бедствието през март.

Заместник-областният управител Андриян Петров засегна проблем, който възниква често през активния зимен туристически сезон в к.к.”Пампорово”: „Искам да помоля колегите от КАТ „Пътна полиция” и Регионална дирекция да направят предписание на хотелиерите и туроператорите да пътуват с изправни превозни средства, подготвени за зимни условия, защото често автобуси, превозващи туристи създават проблеми с движението.” След тази препоръка Петров закри заседанието с думите: „Според казаното от Вас, имаме готовност да се справим с предизвикателствата на зимния сезон. Моята препоръка е, нека да си свършим наистина добре работата . Ако природата е благосклонна към нас, това е добре дошло. И да не забравяме, че когато всички сме заедно в бедствията, сме много по-силни.” Той отбеляза, че ще се провеждат още работни заседания, във връзка с подготовката за работа при зимни условия, с цел да се постигне максимална готовност за навременна реакция при екстремни ситуации.

Вирни се горе