Зам.-кметът Захариев: Нарушения и забавяния на процедури от предишното ръководство забавиха проекта за Градска среда

Зам.-кметът Захариев: Нарушения и забавяния на процедури от предишното ръководство забавиха проекта за Градска среда

На пресконференция областният председател на БСП Дора Янкова и бивш кмет на Смолян обяви, че ръководството на общината работи мудно по европейските проекти,съобщиха от пресцентъра на общината.

Конкретно беше визиран проектът за Градска среда, че по един от обектите не е избран изпълнител и общината я грозят санкции ако не го изпълни в срок. По този повод зам.-кметът Марин Захариев обясни каква е причината и в какво състояние са заварени останалите проекти: „На 16 юли 2010 г. е сключен договор за безвъзмездна финансова помощ по проекта за Градска среда. Тогавашното общинско ръководство решава да използва договор с изпълнител от 2007 г. Подават заявка в МРРБ, че по проекта от 2010 г. за Градска среда ще работят с изпълнители от 2007 г. МРРБ констатира фрапиращи нарушения по тръжната процедура за Прогресите и уведомява общината, че не може да финансира проекта по този договор и ако го използват ще бъдат наложени огромни финансови корекции. Срокът на целия проект е за две години, а предишното ръководство една година след сключването на договор за безвъзмездна финансова помощ изпраща новата тръжна процедурата за съгласуване с министерството.

МРРБ съгласува 5-6 месеца процедурата, която е получена в края на декември 2011. Ние отразяваме всички корекции и преработваме процедурата за по-малко от месец и сме я обявили в рамките на няколко дни след получаване на окончателно становище от МРРБ. Към момента комисията разглежда подадените предложения и в най-кратък срок ще излезем с решение за изпълнител. Подробно разяснявам всичко това, за да си направят извод хората кой е забавил проекта, кой е искал да „пробута” процедура в която са открити нередности и как е отнело една година /при общ срок на договора 2 години/ за да се изготви въобще новата процедура. За улиците „Боровец” и „Станковица” работата е приключила, но още преди да е завършил целият проект там е констатирано лошо изпълнение, като се надяваме изпълнителят да отстрани дефектите в рамките на гаранционния срок. На главната улица в Смолян пък процедурата е обявена март месец 2011, при наличието на договор от 16.06.2010г.

Искам да обясня и за другите проекти колко бързо се е действало. Лятото на 2011 г. е сключен договор за проекта за Воден цикъл на Смолян по ОП „Околна среда”. Заварихме го без нито една започнала процедура. Поради твърде „компетентното” предишно ръководство процедурата за проектиране не е изпратена за съгласуване в Агенцията за обществени поръчки /АОП/ , което е правило за процедура за над 1 млн. лева, а единствено в МОСВ. В резултат на това ние трябваше тепърва да изпратим процедурата в АОП и след нейното съгласуване светкавично да обявим процедура за обществена поръчка. В този смисъл може да се каже, че повече от 6 месеца след сключването на договора, трябваше да започнем и наваксаме това, което е проспано от лятото. Към момента комисия гледа постъпилите оферти и се върви към избор на изпълнител.

А по така наречените „гръцки проекти”, по които са сключени договори през април 2011 г., заварихме единствено избрани екипи. Няма нито един договор с изпълнител. Към момента сме обявили почти всички открити процедури по проектите, а по доста от дейностите вече имаме избрани изпълнители. Съветвам госпожа Янкова да влезе в публичния регистър на АОП и да види колко процедури и поръчки сме обявили в рамките на пет месеца. И то процедури, които трябваше да бъдат придвижени много по-рано. В този смисъл се радвам, че не работим със старото, „светкавично” темпо и се надявам, че ще приключим всички проекти успешно, макар забавянията, които са генерирани все още да поставят под опасност доста от проектите.

Казаното по-горе са обективни факти, които могат да бъдат проверени посредством документи, кореспонденции, публични регистри и т.н. Всичко друго е евтин популизъм, открито безсрамие, демагогия и опит за замазване на собствената им „каша”, на която за нещастие всички граждани са свидетели и потърпевши”.

Вирни се горе