Заключителна пресконференция по проект се проведе в Мадан

Заключителна пресконференция по проект се проведе в Мадан

На 10.04.2013г. от 11.00ч, в сградата на Община Мадан се проведе заключителна пресконференция на която Ръководителя на проекта представи кратка презентация и снимков материал за оповестяване на резултатите по проект: <<СТРОИТЕЛНИ ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИ ДЕЙНОСТИ ЗА ЦДГ В НАЧАЛЕН КОРПУС КЪМ СОУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ” ГРАД МАДАН>>, съгласно Договор за безвъзмездна помощ №BG161PO001/4.1-03/2010/058, подписан на 27.02.2012 г., с Управляващия орган на Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие”.

СТОЙНОСТ НА ПРОЕКТА: 897 692.93 ЛЕВА.

СЪФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕФРР: 561 835.07 ЛЕВА.

СЪФИНАНСИРАНЕ ОТ ОБЩИНА МАДАН: 335 857.86 ЛЕВА, в т.ч.:

Задължителен собствен принос: 99 147.36 лева; Допълнителен собствен принос: 236 710.50 лева.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 14 МЕСЕЦА (27.02.2012 г. – 27.04.2013 г.)

Целеви групи/преки бенефициенти за обекта на интервенция – „Целодневна детска градина – Начален корпус към СОУ „Отец Паисий”, град Мадан” – 69 бр., в това число:

  • Деца – 58 бр.;

  • Педагогически персонал – 6 бр.;

  • Медицински и помощен персонал – 5 бр.

Целта на проекта е да се осигури качествена и конкурентна образователна инфраструктура в град Мадан, чрез извършване на енергоефективни мероприятия.

СПЕЦИФИЧНА ЦЕЛ/И:

• Да се осигури сигурна, безопасна и здравословна среда, отговаряща на съвременните стандарти за децата в детската градина, педагогическия и обслужващ персонал, чрез подобряване и модернизиране на образователната инфраструктура в община Мадан за повишаване на физическата и психическата им дееспособност.

• Да се намали енергоемкостта на единица отопляема площ и да се намалят прогресивно режийните разходи за отопление, чрез внедряване на енергоспестяващи мерки, което ще даде възможност за пренасочване на спестените средства в повишаване на качеството на предлаганите образователни услуги.

• Да се ограничи миграцията на млади хора от община Мадан, като се повиши привлекателността на региона, чрез обновяване на образователната инфраструктурата.

• Да спомогне за сформирането на отговорно поведение на ползвателите към подновения сграден фонд и насочи вниманието им към дейности за енергийна ефективност, които биха могли да бъдат мултиплицирани в домашни условия.

С реализацията на проект <<Строителни енергоспестяващи дейности за Целодневна детска градина в Начален корпус към СОУ „Отец Паисий”, град Мадан>> се постигнаха следните резултати:

РЕЗУЛТАТИ:

Изготвено детайлно обследване за енергийна ефективност; Разработен пълен технически проект: Прилагане на мерки на база препоръчани енергоспестяващи дейности за целодневна детска градина в начален корпус към СОУ ”Отец Паисий” в УПИ I – детско заведение, кв.23 по плана на гр. Мадан, община Мадан”, в това число Обяснителни записки, Технически спецификации, подробни КСС; „Оценка за съответствие на инвестиционен проект” Разработен пълен кандидатски комплект съобразен с “Насоките за кандидатстване по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, чрез открита процедура за конкурентен подбор на проекти с определен срок за подаване на проектните предложения”, публикувани на Интернет страницата на Министерството на Регионалното развитие и Благоустройството.: Строително монтажни работи и внедряване на мерки за енергийна ефективност – Преустройство и ремонт на Целодневна детска градина – Начален корпус към СОУ „Отец Паисий”, град Мадан за задоволяване нуждите на общинската образователна инфраструктура и по конкретно нуждата от материално техническа база за деца от предучилищна възраст. На база обстойни енергийни и технически обследвания съобразно изискванията за техническа спецификация на инвестиционните проекти СМР включиха и мерки, които са недопустими по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/4.1-03/2010 „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинската образователна инфраструктура на 178 малки общини на оперативна програма ”Регионално развитие”. Поради тази причина общински съвет Мадан взе решение по време на реализация на проекта да се реализират и дейностите, които не се финансира по съответната схема с допълнителни финансови средства по части – Ас; ВиК; Технологично обзавеждане и Пожароизвестяване. Това съчетаване на дейностите по проектното предложение и дейностите подлежащи на собствено финансиране бе наложено, за да може обекта на интервенция да изпълни предназначението си, съответно да бъде въведен в експлоатация и задоволи потребностите на общината от общинска образователна инфраструктура.

Въведен в експлоатация обект: Целодневна детска градина в начален корпус към СОУ „Отец Паисий” в УПИ I – детско заведение, кв.23 по плана на гр. Мадан, община Мадан; Внедрени мерки за енергийна ефективност на сграда Целодневна детска градина в начален корпус към СОУ „Отец Паисий”; Реализирани инвестиции в обновяване на образователната инфраструктура, даващи възможност за осигуряване на необходимата база за провеждане на задължителното обучение на децата в предучилищна възраст; Ремонтирана и обновена база на образователните институции и в частност Целодневна детска градина в начален корпус към СОУ „Отец Паисий”, която ще обслужва тринадесет населени места в общината; Изпълнени енергоефективни мерки и намалени разходи за енергия отопление; Осигурени оптимално-комфортни условия за обучение и възпитание, привлекателност, максимално интегриране, обхващане на децата в предучилищна възраст. Подобрена и модернизирана техническа база на Целодневна детска градина в Начален корпус към СОУ „Отец Паисий”, град Мадан. Обществена осведоменост и прозрачност за резултати от изпълнението на проект по ОПРР Придобит положителен опит, при прилагане на прозрачност на действията и медийно отразяване на Проекти, реализирани по ОП “Регионално развитие” – прилагане на мерки за информация и публичност, в съответствие с изискванията на ЕС.

Настоящият проект се явява логическо продължение на политиката на Община Мадан за подобряване и модернизиране на образователните и социални институции. Стъпвайки на придобитите практики, настоящият проект доразвива и «надгражда» образователната политиката на Община Мадан за подобряване на микроклимата в учебните заведения. Проектът има потенциал и ще се превърне в трайна последваща дейност, ставайки съставна част от образователната програма на общината в бъдеще. Проектът ще продължи и политиката на Общинската администрация за подобряване на техническата база на учебните заведения от общината, чрез конкретни партньорства на местно ниво. Завършеният проект ще бъде естествена база за бъдещо пълно доизграждане и надграждане на обектите на интервеция. Изпълнението на проекта ще подпомогне периферна в Република България, каквато е Община Мадан да реализира дребномащабна инвестиция, която е от съществено значение за подобряване на конкурентноспособността и превръщането и в привлекателно място за местни и чуждестранни инвестиции и подобряване на социалния статус на общината и населението.

“Този документ е създаден в рамките на проект „Строителни енергоспестяващи дейности за ЦДГ в Начален корпус към СОУ „Отец Паисий” град Мадан”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от община Мадан и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.”

Вирни се горе