За трети път: Отново не приеха бюджета на община Смолян

За трети път: Отново не приеха бюджета на община Смолян

За трети път, Общински съвет – Смолян не успя да приеме бюджета на общината за 2016 година

След две поредни удължавания на сесията на днешното заседание имаше кворум. То започна с присъствието на 26 съветници. При гласуването на проектобюджет 2016 г. първоначално 15 бяха „за”, против – 5 и 7 се въздържаха. По време на гласуването и след като даде своя глас общинският съветник от ГЕРБ Данчо Киряков напусна заседанието. Общинският съветник от групата на БСП Михаил Генчев поиска прегласуване на решението и резултатът след напускането на Киряков бе 14 съветници гласуваха „за” проектобюджет 2016 г., 9 бяха против и трима се въздържаха. При това положение проектобюджет 2016 не бе приет.

„Пълен цирк, това е коментарът ми. Законът е категоричен – ползваме 1/12 всеки весец от стария бюджет. Лошото е, че наистина това отчуждаване, което бе заложено в бюджета за товарната магистрала на Смолян, която стои недовършена от 30 години, не се прие. Това беше много важно", коментира Мелемов.

Преди да бъде гласуван проектобюджета съветниците повече от час дебатираха по него. Имаше предложение да бъде отложена тази точка за друго заседание, което предложение не се прие. Ръководителят на групата от БСП инж. Димитър Кръстанов предложи да се увеличат парите за пенсионерските клубове от 11 хиляди на 21 хиляди лв. Това предложение беше прието. Гласува се и предложението пътя за село Дунево да влезе в списъка за капиталовите разходи.

Това е третият опит на местния парламент да дебатира по финансовата рамка на общината, след като на 15 януари, съветниците от ДПС, Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС)и четирима от БСП, не се върнаха, след дадената почивка. На 18 януари пък въпросните съветници въобще не се явиха в Сесийната залата. Това бе определено от ръководството на общината, като безотговорно отношение. От своя страна, представителите на ДПС и КРОС обясниха, че действията им са продиктувани, главно заради предвидените в проектобюджета над 4 млн.лв. за сметосъбиране и сметоизвозване, както и краткото време да се запознаят с материалите. Според тях, тази сума е твърде голяма и това е в ущърб на общината. Те бяха категорични, че такъв бюджет няма да подкрепят.

Вирни се горе