За шестнадесети път село Смилян ще отбележи Празника на фасула

За шестнадесети път село Смилян ще отбележи Празника на фасула

Най-многолюдното селище на територията на Община Смолян – с. Смилян – подготвя шестнадесетото издание на Празника на смилянския фасул. Събитието се утвърди като едно от знаковите туристически събития в Смолянския регион, привличащо ежегодно няколко хиляди посетители, гости и туристи, почитатели на традиционния сорт фасул и красотата на Среднородипието през есента.

Тази година празникът ще се проведе на 27 октомври /събота/ и ще бъде отбелязано отново с топовно гръмване на фасулено топче от автентично смилянско оръдие. Организатори на събитието са община Смолян, кметство Смилян и местното читалище „Проф. Асен Златаров 1927 г.”

В рамките на празника ще се проведат и няколко конкурса:

– за ястие от фасул;

– за пано от фасул;

– за най-добър производител на фасул.

Освен конкурси се провеждат много дегустации, изложби, състезания, музикална програма с много песни и танци. Най-очакван обаче остава Конкурса за най-хубаво бобено пано, в който участниците имат възможност да развихрят въображението си. Всички жители и гости на родопското село по случай Празника на смилянския фасул ще имат възможността да похапнат традиционна фасулева чорба, както и курбан, приготвен от местните, за здраве и берекет.

За първи път празникът е организиран през м. ноември 2003 г. с цел да се популяризира традиционния начин на отглеждане на знаковия за селото едър фасул (фасульовица), придобил известност с наименованието „Смилянски фасул“.

Вирни се горе