За първа година Чепеларе ще бъде домакин на единствено по рода си у нас изложение за велосипеди

За първа година Чепеларе ще бъде домакин на единствено по рода си у нас изложение за  велосипеди

Тази година Чепеларе ще бъде домакин на първото по рода си в България специализирано изложение за всички видове велосипеди и продукти, свързани с колоезденето. В продължение на 4 последователни дни – от 21 до 24 юли, изложението ще посреща гости и фенове на колоездачните спортове от цялата страна и чужбина.

Байк Експо България ще се проведе на централния „Площад Олимпийски“ в града, на около 3000 кв. м. изложбена площ и ще има специален тестов полигон, на който посетителите ще могат да пробват велосипедите в различни условия. Организатори на форума са вело клуб Trip Elements, със съдействието на Община Чепеларе, магазин за спортни стоки „Алпи”, сдружение „Заедно можем повече”, “Амер Спортс България” ЕООД, Race Timing BG, Чепеларе – Зеленото сърце на България. Посетителите на Байк Експо България ще могат да се запознаят с най-новите тенденции във велосипедните спортове, да пробват различни видове колела, да ги сравнят по между им и да изберат най-подходящия модел за себе си, Идеята е, у подрастващите да се създаде по-голям интерес към различните видове велосипеди и колоездачните спортове; да се срещнат професионалисти и аматьори от всички възрасти, в един 4 дневен спортен форум в едно от най-благоприятните места за колоездене в страната ни.

За първи път ще има организирано и състезание за вело механици, като ще се излъчи „Най-добър вело механик на България за 2016 г.”. В рамките на форума, в дните от 23 и 24 юли ще се проведе „Чепеларски Търкала“ – едно от най-атрактивните състезания по планинско бягане и колоездене у нас. То е уникално с това, че трасето е с обща дължина 80 км. и положителна денивелация от 2950 м. и се състои от 4 различни Търкала, всяко от които започва и завършва на площад „Олимпийски” в центъра на гр. Чепеларе и е с приблизителна дължина от 20 км. Маршрутите преминават през Роженската Обсерватория, връх Мечи Чал, покрай най-голямата фабрика – производител на ски в света и множество великолепни горски и планински пътеки и пътища с невероятни гледки.

Трасето е подходящо за професионалисти и аматьори от различни възрасти, като всеки сам преценя колко търкала да измине, спрямо възможностите си. „Чепеларски Търкала” е квалификационно състезание и носи точки за най-големия Планински Супер маратон в света.

Състезанието е подходящо за всички любители на планинското бягане и крос кънтри колоезденето, като предлага различни по трудност и дължина Търкала (терени). През повече от 95% от състезанието, маршрута преминава по горски и меки пътеки и пътчета.

Маршрутът на състезанието се състои от 4 кръга в околностите на гр.Чепеларе.

Кръг 1 Лопуха с дължина от 23.5 км. и положителна денивелация от 757м.

Кръг 2 Изгрев с дължина от 17.9 км. и положителна денивелация от 550м.

Кръг 3 Рожен с дължина от 20.6 км. и положителна денивелация от 884м.

Кръг 4 Чала с дължина от 17.5 км. и положителна денивелация от 800 м.

Обща дължина на маршрута – 79.5 км.

Положителна денивелация – 2990 м.

Центърът на състезанието, от където започва и завършва всяко от четирите Търкала на маршрута, е Площад Олимпийски в град Чепеларе. Пълното трасе е с дължина 80 км, като всяко едно отделно Търкало е с приблизителна дължина 20 км. За по-малките любители на тези спортове и за по-неподготвените участници, надпреварата ще се ограничи до изминаването на едно, две или три Търкала.

В повече от 75 км от състезанието теренът е горски пътеки и пътища с ниска и средна степен на трудност. За участие в състезанието може да се запишете на сайта http://www.chepelarskitarkala.com/

Вирни се горе