Язовир "Пловдивци" ще снабдява Смолянско с питейна вода от 2017 г.

 Язовир "Пловдивци" ще снабдява Смолянско с питейна вода от 2017 г.

Проектът за водоема струва 47,4 млн. лв. е финансиран от Световната банка

Нов язовир край село Пловдивци ще покрива питейните нужди на област Смолян от 2017 г. Строителството на водоема ще започне през 2015 г. Проектът е на стойност 47,4 млн. лв., които са осигурени от Световната банка в рамките на дългосрочно заемно споразумение, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи бТВ.

„След 20 години в България отново започва строителството на язовири за питейни нужди”, заяви ресорният министър Лиляна Павлова във вторник при подписването на договора за строителство на язовир „Пловдивци” и пречиствателна станция към него. Проектът съществува от 1982 г., но през последните 30 години по него нищо не се е случвало.

Срокът на изпълнение на договора е 900 дни от датата на откриване на строителната площадка, като цяло очаква се язовирът да започне да се строи през 2015 г. и да е готов през 2017 г.

Язовир „Пловдивци” ще покрие изцяло осигуряването на питейна вода за област Смолян, като 400 000 души ще имат постоянно качествена питейна вода, подчерта Лиляна Павлова. По време на строителството на язовира ще бъдат разкрити 350 нови работни места, а след това също ще има постоянна заетост.

Завиреният обем на язовира ще бъде 2,4 млн. куб. м, което е 60 пъти повече вода, отколкото в момента се събира от 67 малки водоизточници на територията на община Смолян. В момента в района водата е с непостоянен дебит и много населени места остават на воден режим, а при наводнения качеството на водата се влошава. „С изграждането на пречиствателна станция към язовира този проблем ще бъде разрешен”, обясни регионалният министър.

По други проекти, финансирани от Световната банка, ще бъде изграден язовир „Луда Яна” със стойност от 52 млн. лв., а язовир „Студена” ще бъде рехабилитиран с 30 млн. лв.

Вирни се горе