Второто издание на „Родопи фест“ предлага на смолянчани културни прояви от 12 до 16 юни

Второто издание на „Родопи фест“ предлага на смолянчани културни прояви от 12 до 16 юни

За втори път иновативното културно събитие за Смолян „Родопи фест“ предлага на смолянчани и гостите на града серия от разнообразни срещи с изкуството от 12 до 16 юни. Първото издание в рамките на проекта на община Смолян, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 година“, се проведе от 18 до 22 декември 2012 година. Както по време на зимния фестивал, така и сега, в неговия летен вариант, се запазва основната тема, характерна и традиционна за Смолянския край – Родопа и Орфей, пресъздадена в пет основни акцента посредством различни изкуства и изразни средства. Проявите стартират на 12 юни с първия акцент „Орфееви приказки“. Сцените на трите квартални читалища „Христо Ботев“, „Орфееви гори“ и „Кирил Маджаров“ се предоставят на детските градини и училищата в града за сценични интерпретации на приказки, митове и легенди от децата под мотото „Орфееви наследници“, „Орфей и Евридика“ и „Лодка в гората“. Официалното откриване на празниците ще се състои същата вечер с концерт „Орфеева лира“ на амфитеатъра в Смолян.

Следващите два дни, 13 и 14 юни, залагат на модерните проявления на съвременното градско изкуство сред младежката аудитория. Тук е вместен и вторият акцент „Родопски истории“, деликатно преплетен с различните стилове на градската хип-хоп култура. Зала №1 на театъра отново ще стане територия на родопския диалект, в който ще се впише и циганският фолклор на смолянските роми. Включването на ромското малцинство в сценично представяне на неговата характерна култура е стъпка в социалното му приобщаване към публичния живот на града. Графити конкурс, ателиета по уокинг, попинг и хип-хоп, стрийт-парад, конкурс по брейк-танци, рапиране и диджей парти под общ надслов „Стрийт енерджи“ предоставят възможност за свободна изява на любители и формации и усвояването на нови културни пространства, оставащи непознати за широката публика. Творците на графити ще се състезават като се опитат да интерпретират традиционни теми и да пресъздадат фолклорни мотиви „Приказки за Родопа“ чрез своите рисунки със спрей. Този трети акцент „Стрийт енерджи“ ще се вихри на открити сцени по площадите и улиците на Смолян.

Фолклорното надпяване и надиграване на самодейни състави от общината и региона ще привлича почитателите на традиционния фолклор на 15 и 16 юни на амфитеатъра на Новия център. Старт ще дадат дефилетата на фолклорните групи по булевард „България“, а концертът „Родопски звездоброй“ ще стане изява на младите таланти от НУФИ в Широка лъка. Самодейците ще изпълнят със съдържание четвъртия акцент „Родопейци“, чийто внушителен финал ще бъдат най-дългото „Орфеево хоро“ – петият акцент по проекта и народното веселие „Сърцето на Родопа“. Замисълът е хороводната плетеница от танцуващи хора да свърже двата площада на Смолян – „Свобода“ и „България“. Фотографите, които уловят настроенията, любопитните моменти и въздействието от събитията и предадат своите впечатления чрез кадрите, могат да участват в любителския фотоконкурс. Регламентите за фото и графити конкурса ще могат да се прочетат на фестивалния сайт „Родопи фест“. Празниците „Родопи фест“ на община Смолян, които се осъществяват в две поредни години с партньорството на сдружение „Слийпуолкинг“, се финансират от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на България. Чрез фестивала се достига до най-широк кръг публика от всички възрасти, която от пасивен наблюдател се превръща в активен участник в проявите. Въвеждат се нови модели и интерпретации на традиционни теми в посока на синтез между различни изкуства. Постигат се социални ефекти на сближаване между поколенията, между представителите и публиката на традиционния фолклор и новата градска култура, между представителите на различните етноси в местната общност.

Вирни се горе