Втори ден от празника на кафето в Златоград

Втори ден от празника на кафето в Златоград

Кафето като аромат, вкус, гостоприемство и стил на общуване е в центъра на празник в Златоград на 9 и 10 юни, информират от Етнографския ареален комплекс. За второто издание на Празника на кафето, Златоград очаква гости и туристи от страната и съседните гръцки селища, предаде БТА. През двата празнични дни Етнографският комплекс ще бъде потопен в аромата на горещата черна напитка.

Атмосферата на празника връща към времето, когато кафенетата в Стария град са били “местният парламент”, в тях градът се е събуждал на чаша кафе и общуване на живо без Wi-Fi, обясняват организаторите на феста. Акцент при дегустациите на празника ще бъде известното “въртяно” златоградско кафе, което кипва върху горещ пясък. За ценителите на ободряващото питие ще бъдат представени всички технологии за приготвяне на кафе- от класическото турско в джезве до съвременните версии на еспресо и лате арт. Предвидена е възстановка на цялата технология на обработка с изпичането на кафеените зърна и смилането им в някогашните съдове.

Пътят на кафето по българските земи тръгва от Златоград, тук някога е била първата спирка на керваните с камили, които са пренасяли стоките от пристанището в Порто Лагос, обясняват домакините на кафеената фиеста.

Вирни се горе