Втората среща по консултации с обществеността и заинтерисованите страни от потенциален риск от наводнения на р.Арда ще се проведе в Смолян

 Втората среща по консултации с обществеността и заинтерисованите страни от потенциален риск от наводнения на р.Арда ще се проведе в Смолян

Срещата със заинтересованите страни и обществеността по определените Райони със значителен потенциален риск от наводнения от Басейна на река Арда ще се проведе в Смолян на 17 април

Начало 10:00 часа, хотел „Кипарис алфа”, Конферентна зала, Смолян

Това е втората среща по консултации с обществеността и заинтерисованите страни, организирана от Басейнова дирекция Пловдив, която се провежда по основни речни басейни.

На срещата ще бъдат представени и резултатите от изпълнението на програмата от мерки за първия План за управление за басейна на река Арда. Теми на срещата също така ще бъдат, Графикът и Работната програма за актуализацията на Плана за управление на речните басейни и разработването на Плана за управление на риска от наводнение за Източнобеломорски район за периода 2015-2021, който се подпомага от проект по ОП „Околна среда 2007-2013” „Разработване на планове за управление на риска от наводнение”. Ще бъде представен и първия резултат по проекта – определените райони със значителен потенциален риск от наводнения за басейна на река Арда, както и изпълнявания от БД Пловдив българо-гръцки проект за „Създаване на система за ранно предупреждение в басейна на река Арда за минимизиране риска в пограничния район”, финансиран по програмата за европейско териториално сътрудничество „Гърция – България 2007-2013г”.

На 10 април Басейнова дирекция Пловдив публикува проекта на Райони със значителен потенциален риск от наводнения за Източнобеломорски район, с което стартира процес на консултация с обществеността и заинтересованите страни, която ще продължи до 10 юни 2013г.

Продължава и консултацията по график и работна програма и мерки за консултация с обществеността за разработване на плана за управление на речните басейни (ПУРБ) и плана за управление на риска от наводнение (ПУРН) за Източнобеломорски район до 22 юни 2013г.

В периода на консултация, всеки, който има мнение по документите за консултация може да го изрази по време на срещата или да внесе писмено становище в Басейнова дирекция Пловдив.

Басейнова дирекция Източнобеломорски район е бенефициент по проект „Разработване на планове за управление на риска от наводнение”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г”. по Приоритетна ос 1 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води”. Стойността на проекта е 3 611 127,89 лв., като европейското финансиране чрез Кохезионния фонд 2 888 902,31лв., националното съфинансиране 722 225,58 лв.

Едновременно със срещата по консултации със заинтересованите страни и обществеността експерти на Басейнова дирекция Пловдив ще представят тази информация и пред ученици от училища в гр.Смолян и ще дискутират с тях. Младите хора ще имат възможност да изразят своето мнение за проекта на Районите със значителен потенциален риск от наводнения от басейна на река Арда. По време на срещата учениците ще бъдат запознати с дейността на Басейнова дирекция Пловдив и Младежкия воден парламент.

Вирни се горе