Връщат на прокуратурата делото срещу бившия кмет на Неделино

 Връщат на прокуратурата делото срещу бившия кмет на Неделино

Окръжният съд в Смолян прекратява съдебното производство срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов и връща делото на прокуратурата за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения, съобщиха от съда. Делото се връща на специализираното звено “Антикорупция” на Софийска градска прокуратура.

В разпореждането на Окръжния съд се посочва, че на досъдебното производство са допуснати съществени процесуални нарушения. Делото се връща за изготвяне на нов обвинителен акт, в който да бъдат отстранени посочените противоречия.

В съдебното разпореждане се изброяват противоречия между диспозитива и обстоятелствената част на обвинителния акт. Обвинението за длъжностно присвояване в особено големи размери е срещу Стоян Беширов и още осем лица – бивши служители на Община Неделино и изпълнители по общински договори.

Сред посочените от съда противоречия са главно разминавания в датите на фактури и протоколи за финансирани, но неизпълнени строително-монтажни дейности. Според съда са налице противоречия относно времето на извършване на деянието.

Сред противоречивите текстове от обвинителния акт са цитирани и разминавания между определения от прокуратурата инкриминиран период на продължаваното престъпление и посочени действия на обвиняемите извън този период.

Прокуратурата има едномесечен срок, за да бъдат отстранени процесуалните нарушения и да се внесе делото в съда. Разпореждането на Окръжния съд подлежи на протестиране.

Вирни се горе