Връчват златен плакет за 100-годишнината на ТД „Карлък“

 Връчват златен плакет за 100-годишнината на ТД „Карлък“

През тази година се навършват 100 години от създаването организирано туристическо движение в Смолян. Туристическо дружество „Карлък” – Смолян е основано на 25 август 1917 година и е член на Български туристически съюз. По този повод кметът на община Смолян Николай Мелемов предложи на последното заседание на местният парламент да бъде връчен златен плакет на Туристическото дружество.

25 август 1917 година – това е началото!

Голямото начало на раждането в Смолян и Смолянския край на организирано туристическо движение.

В началото на дейността на дружеството поради широките цели, които си поставя и поради желанието на много граждани да бъдат членове на ново-образуваното туристическо дружество, на 11 август 1918 година, на общо събрание то се преименува в Културно-туристическо дружество „Орфееви гори”. На общо събрание на дружеството през август 1919 година се приема устав на новото дружество. За председател на дружеството е избран Коста Райчев Чилингиров. Уставът предвижда развитието на туризма и планинарството, откриване и запознаване с природните хубости и историческите забележителности на Средните Родопи.

Дружеството организира задружни излети, екскурзии, срещи и събори. Доставя и разпространява пътеводители за забележителните места в Средните Родопи, отбелязва пътищата до тях, урежда изложби, сбирки от книги и предмети из областта на туризма.

През 1923 година по решение на общото събрание на дружеството името се променя, става Културно-туристическо дружество „Славеви гори”, вместо „Орфееви гори“.

В следващите години дружеството организира и провежда много излети и събори, залесителни акции, културно-просветни и други прояви, които го правят бързо популярно в целите Родопи и в страната.

По време на Втората световна война дейността на дружеството почти замира. През 1957 година е възстановена организацията на българските туристи. Същата година се основава Туристическо дружество „Снежанка”, което е правоприемник на ТД „Орфееви гори”. През 1963 година ТД ”Снежанка” преминава към новосформираното общинско Туристическо дружество „Карлък”.

В следващите години и до днес Туристическо дружество „Карлък” разгръща голяма по мащаби туристическа и спортна дейност. Клубът по ориентиране е един от водещите в страната. Многобройни и с голям туристически заряд са изявите на клуба по пешеходен туризъм. Ски-туризма и алпинизма също отбелязаха развитие. Днес дружеството наброява 146 члена, организирани в клубове по пешеходен и ски туризъм, клуб по ориентиране, клуб алпинизъм и клуб на ветераните туристи, ученически клуб по туризъм. Освен туристическа и спортна дейност ТД „Карлък” развива и стопанска дейност. Дружеството ни стопанисва 4 хижи и една благоустроена пещера. Пещера „Ухловица” през летния сезон работи без почивен ден и с удължено работно време.

Вирни се горе