„ВНУЦИ ПОД НАЕМ“ ЩЕ ПОМАГАТ НА ВЪЗРАСТНИ И САМОТНИ ХОРА

 „ВНУЦИ ПОД НАЕМ“ ЩЕ ПОМАГАТ НА ВЪЗРАСТНИ И САМОТНИ ХОРА

Кметът на община Мадан, заедно с някои от кметовете и кметските наместници от общината проведоха среща с група младежи от Мадан и гр. Бурса, Р Турция, които безвъзмездно ще помагат на възрастни и самотни хора.

Сдружение „Деца със специални потребности“, с подкрепата на Община Мадан, реализира иновативнен проект „Внуци под наем“, който представлява безвъзмездна доброволческа служба на 12 младежи от Турция и България за 2 месеца.

В рамките на проекта младежите ще бъдат разпределени на групи и ще посещават различни села от общината със съдействието на кметовете и кметските наместници. Те ще бъдат основно ангажирани с изпълнение на задачи свързани с грижа за възрастни хора, съобразени с техните нужди и желания:

-Помощ в домакинството: почистване на дома и двора; готвене или доставяне на готова храна;

-Помощ в градината, ако имат такава – засаждане и окопаване на градината, събиране на продукцията;

-Помощ при нужда от медицински услуги: повикване на лекар или мед.сестра, обслужване от санитар, закупуване и доставяне на лекарства и хигиенни консумативи

необходими за спазване на мерките по време и след пандемия.

-Насърчаване на възрастните хора за включване в различни инициативи – създаване на клуб за виртуално общуване – „На мегдана“, където с помощта на социалните мрежи,младите ще помагат на възрастните да комуникират с техни близки и приятели. организиране на онлайн вечеринки, с които да им бъде повдигнат духа и подкрепата за себеизява.

-Или просто събеседване, както биха направили едни истински внуци със своите баба и дядо.

Както всяка трудова дейност на младежите ще им бъде подсигурено: необходими материали и инструменти за извършване на дейността.

Въздействието, което ще окаже този проект ще бъде изцяло в полза и на двете страни – младежите ще придобият трудови навици, отговорност, състрадателност, умение за работа в екип и много други компетенции, а от друга страна възрастните самотни хора ще се почувстват обгрижени и все още полезни.

Градоначалникът благодари на младите хора за желанието, с което се включват в това начинание, като ги увери, че ще бъде насреща за всякакви теми и им пожела успех и ползотворна дейност!

Вирни се горе