Вицепрезидентът Маргарита Попова откри днес в Смолян „Часове по демокрация и право” в ПГПЧЕ

 Вицепрезидентът Маргарита Попова откри днес в Смолян „Часове по демокрация и право” в ПГПЧЕ

„Благодаря искрено на госпожа Каменова и на господин Мелемов, че подкрепиха тази инициатива и присъстват на това чудесно събитие”, каза при откриването Попова

Вицепрезидентът Маргарита Попова откри днес в Смолян „Часове по демокрация и право” в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Иван Вазов”, която е домакин на тези часове. Те ще се състоят от 10 до 13 октомври т.г. , а учебното заведение е деветото училище в страната, в което се провеждат. Вицепрезидентът беше посрещната от областния управител Недялко Славов, председателя на Общинския съвет Славка Каменова и кмета Николай Мелемов. „ Благодаря искрено на госпожа Каменова и на господин Мелемов, че подкрепиха тази инициатива и присъстват на това чудесно събитие”, каза при откриването на часовете по демокрация Попова. Пред учениците тя сподели, че трябва да градим мостове, защото винаги към всеки човек може да се намери път. „20 години бях прокурор и раздавах присъди, а от пет години се занимавам с нещо друго – помилване на тези затворници. В тези пет години раздавах милост, след като преди това раздавах присъди. Тежко е и да даваш милост. Няма живо същество на земята от което да няма нужда. Демокрацията включва най- напред човешките отношения, да сме единни, да не бъдем опоненти.Демокрацията е начин на живот”, посочи в първия си урок към учениците вицепрезидентът. Тя не скри разочарованието си от политическата класа в глобален мащаб” . Часовете по демокрация са организирани в рамките на двустранното сътрудничество между Германската фондация за международно правно сътрудничество /ИРЦ/ и вицепрезидентът Маргарита Попова.

Лектор ще е Улрике Шулц, бивш доцент във Ферн, университет Хаген, Правен факултет. Към Катедрата по немско и европейско конституционно и административно право и международно право. Часовете ще се провеждат на немски език, а учениците ще бъдат разделени на три групи., по предварително съгласувана програма от консултанта на ИРЦ за сътрудничество с България, Кремена Ерман, която също присъства на откриването. От ПГПЧЕ „Иван Вазов” благодариха на община Смолян за съдействието за провеждане на инициативата. Талантите от гимназията бяха подготвили и музикална програма. На събитието присъстваха още секретарят на община Смолян Момчил Николов, от РУО-Смолян и др.

Вирни се горе