ВиК и ЕВН няма да допуснат прекъсване на електро- и водоподаването до засегнатите населени места

ВиК и ЕВН няма да допуснат прекъсване на електро- и водоподаването до засегнатите населени места

Държавните институции и община Смолян не са пропуснали нито един час, нито един ден, откакто е настъпила тази кризисна ситуация. Лично за мен, като областен управител, най-удовлетворяващото е, че държавните институции взеха най-правилните решения в дългосрочен план – първото, с изграждането на обходния път, второто, с трайното и дългосрочно укрепване на срутището, каза областният управител Недялко Славов на срещата с кметовете и жителите на засегнатите от свлачището край Тикале населени места. „Като общинска и държавна власт, ние сме осигурили обходни маршрути, мобилизирали сме допълнително автобуси, които да извозват работещите и учениците до областния град.”

Славов отбеляза, че преди тази среща са проведени разговори с председателя на УС на АПИ инж.Дончо Атанасов. „Имаме неговото уверение, че изключително своевременно ще се пристъпи към укрепване на свлачището.” Областният управител уточни, че с кмета на община Смолян са инициирали тази среща с кметовете и жителите на засегнатите населени места, за да обсъдят заедно допълнителни мерки, които да се предприемат, за да се сведе до минимум неудобството от пътуването по обходни маршрути. „За нас е полезно да чуем мнението на кметовете, на пътуващите и на жителите да предприемем допълнителни мерки, които до момента сме пропуснали. Усещам социалното напрежение, но усещам и разбирането на хората. Отговорно казвам, че ние не сме бездействали нито един миг. Взимаме дългосрочните решения на проблема с трайното укрепване на свлачището и с изграждането на обходния маршрут.”

Във връзка с темповете на изграждане на обходния път, Славов коментира: „Смятам, че изключително интензивно се работи по изграждането на обходния път и същественото неудобство ще бъде докато той бъде пуснат в движение, след това не очаквам напрежение. Има си технологии от строителна гледна точка, които не трябва да се нарушават. Работи се с добри темпове, да се надяваме, че времето ще бъде благоприятно и няма да наруши интензивната работа. Още от първите коментари при срещата на 10 март с инж.Атанасов и другите представители на АПИ, се утвърди мнението този път да бъде изграден по всички изисквания, с възможно най-висок габарит, с отводнителна система, съответстващи на условията на планинския терен, по който се прокарва.” Славов уточни, че по обходния път ще могат да преминават както леки коли, така и микробуси и тежкотоварни автомобили до 12 тона.

Областният управител отбеляза, че от геоложката специфика на скалите в района на срутището произлиза сложността по укрепителните процеси. Той увери, че най-добрите специалисти в областта от страната обследват района и от началото на възникване на проблема всички имащи отношение институции са мобилизирани и работят за решаването му.

Представителите от ВиК и ЕВН увериха местното население, че няма да допуснат прекъсване на електро- и водоподаването до засегнатите населени места.

Кметът на село Търън Явор Говедаров уточни, че е осигурен бърз достъп на автомобили за спешни случаи (Бърза помощ, пожарна безопасност), както и, че няма да бъде прекъснато снабдяването с продукти и лекарства до населените места.

В проведената днес среща в село Търън, по инициатива на областния управител Недялко Славов и кмета на община Смолян Николай Мелемов, взеха участие кметове и жители на засегнатите населени места, представители на имащите отношение институции, представители на местните и националните медии.

Вирни се горе