Ветеринари в хайка за четириноги в Девин

 Ветеринари в хайка за четириноги в Девин

От днес на територията на община Девин стартира кампания по залавяне, кастриране, ваксиниране и обезпаразитяване на безстопанствените кучета. Това се случва, след като месеци наред имаше напрежение в града около темата с бездомните кучета, като се стигна и до тровенето им. Бяха открити около десетина мъртви четириноги на територията на родопския град, между тях бе и домашният любимец на семейството на градоначалника Красимир Даскалов. Дни след зловещите находки, бе проведена и обществена дискусия по темата, като официалните власти призоваха да се спре с тровенето на кучета, предаде Дарик.

Акцията ще бъде извършена от ветеринари на частна фирма, с която общината е сключила договор. Те с мобилна ветеринарна амбулатория ще обикалят кварталите на града, както и съседните населени места, като след обработването им и необходимият амбулаторен престой кучетата ще бъдат връщани по местата на тяхното залавяне.

„Кампанията е насочена само към бездомните кучета и няма да се извършват манипулации върху домашни любимци от ветеринарния екип в този период“, се казва в съобщение, публикувано на официалната страница на Община Девин.

„Обръщаме се към гражданите за оказване на съдействие на екипа – ако бездомното куче около вашия дом е приятелски настроено към вас, можете да го вържете на въже и сами да го доведете в амбулаторията или да ни се обадите и ние ще дойдем на място. Това е по-цивилизованият начин за улавянето им, без да предизвикваме излишен стрес у хората от използването на пушка с упойващи стрели“, се казва още в съобщението.

От общината призовават още хората, ако имат информация за особено агресивни кучета, те да ги информират своевременно.

Вирни се горе