Възстановка на значими събития ще правят в Златоград по проект, очакват увеличение на туристите

Възстановка на значими събития ще правят в Златоград по проект, очакват увеличение на туристите

Пресконференция по повод стартиране реализацията на проект „Повишаване на туристическата атрактивност на град Златоград” се проведе в класната стая на «Взаимното училище», гр. Златоград, съобщиха от общинска администрация в града. Проектът се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г.

Кметът на община Златоград Мирослав Янчев представи екипа по проекта, предвидените дейности, които ще бъдат изпълнени по проекта и обектите на интервенция, обясниха още от общината.

Дейностите предвиждат реставриране и популяризиране на туристическите ресурси на община Златоград, както и рекламиране на атрактивни културни дейности и възстановки на значими събития от живота на родопчани, в които ще имат възможност самите туристи и гости на града да се включат.

В рамките на одобрената финансова помощ ще се реставрират три сгради-паметници на културата от местно значение: Взаимното училище, в което се помещава и Музейната сбирка „Просветното дело в Следните Родопи”, Чалъковата къща и Пачиловата къща, приютила Музейната сбирка на съобщенията.

Общият размер на проекта възлиза на 1 444 838.51 лв. Като утвърдена туристическа дестинация, Златоград се нуждае от постоянна и актуална реклама. Градът ни е известна спирка по пътя на туристите и с реализиране на настоящия проект ще се подобрят възможностите за осигуряване на техния по-дълъг престой, обясниха от общината. Целта на проекта е да окаже положително влияние върху устойчивото развитие на туризма, а от там и върху цялостното икономическо развитие на общината.

С реализацията на проекта се очаква да се увеличи броя на посетителите на подкрепените атракции от 6 000 на 18 000 годишно, както и престоя на туристите средно с около 2-3 дни. Очаква се да се увеличи заетостта на легловата база от 11% на 30%, а увеличението на броя нощувки от 25 992 на 55 000. Удовлетвореността от предлаганите атракции се очаква да се повиши от 60% на 80%.

Вирни се горе