ВАС потвърди избора на Боян Кехайов за кмет на Неделино

ВАС потвърди избора на Боян Кехайов за кмет на Неделино

Върховният административен съд потвърди избора на Боян Кехайов за кмет на община Неделино. То бе оспорено от бившият градоначалник Стоян Беширов, който в края на мандата си бе отстранен от поста заради разследване.

През април Административен съд-Смолян за втори път потвърди изборните резултати в Неделино, но те отново бяха оспорени от Беширов, предаде Дарик.

Кметът на Неделино открил празни бланки за дипломи в администрацията

“При извършения подробен анализ отчетените за действителни и недействителни бюлетини, съдът е приел, че неправилно е отчетена една бюлетина като действителна в полза на Кехайов и е нарушение, но с оглед на засягане на крайния изборен акт до степен, което да наложи отмяната му, не съставлява съществено нарушение предвид разликата между двамата кандидати от 146 гласа в полза на избрания кандидат”, се посочва в решението на съда.

“Съгласно трайната практика на Върховния административен съд не всички нарушения на изборния процес водят до недействителност на избора, а само съществените такива. Съществени са тези нарушения, при които, ако не са били допуснати, констатираният изборен резултат би бил различен. В случая допуснатото от СИК нарушение при отчитането на действителните и недействителни гласове не влияе на обявения резултат за избор на кмет на община”, гласят част от мотивите на съда.

Решението е окончателно.

Вирни се горе