В петък и в събота се очакват съществени повишения на река Черна

В петък и в събота се очакват съществени повишения на река Черна

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН ( НИМХ- БАН) утре до обяд ще е почти без валежи. В следобедните часове се очакват валежи от дъжд, главно в южните райони на страната, които през нощта срещу петък ще обхванат цялата страна. Количества до полунощ ще са между 1 и 6 л/кв.м., съобщиха от МОСВ.

В петък валежи от дъжд ще има в цялата страна, в Южна България на места ще са временно интензивни и по-значителни. Сумарни количества в по-голямата част от страната между 10 и 20 л/кв.м, в Южна България на места до 30-40 л/кв.м. В планините ще духа умерен и силен южен вятър, а температурите ще са положителни до около 2000 м, в по-ниските части ще има условия за интензивно снеготопене. В събота валежите ще продължат с количества 10-15 л/кв.м, в Североизточна България до около 30 л/кв.м.

Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

През последното денонощие несъществени повишения на речните нива са регистрирани в цялата страна.

Утре, в резултат на прогнозираните високи температури са възможни по-значителни повишения на водните нива в страната. В петък и в събота оттокът формиран от снеготопенето, породено от положителните температури, прогнозираните валежи и последвалото след тях по-интензивно снеготопене, както и високата почвена влага, се очаква да бъде значителен и ще доведе до съществени повишения на речните нива в почти цялата страна.

• река Арда – в целия водосбор на реката се очакват повишения от снеготопене, прогнозирани валежи от дъжд, както и снеготопене, в резултат на валеж от дъжд;

• река Бяла – възможни са повишения на водните нива от очаквани валежи.

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда нивото на река Черна река при гр. Смолян ще достигне и премине жълтия праг за предупреждение в късните часове на деня и ще се задържи по прогноза над него до късните часове на 27-ми март.

Нивото на река Елховска при гр. Рудозем по прогноза се очаква да достигне и премине жълтия праг (предупреждение) в късните часове на 27-ми март.

Вирни се горе