В Мадан отбелязаха Деня на хората с увреждания

В Мадан отбелязаха Деня на хората с увреждания

Снощи се проведе традиционната среща на членовете на «Съюз на инвалидите» – гр.Мадан по случай 3 декември – Международния ден на хората с увреждания.

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3-ти декември за Международен ден на хората с увреждания. Това е ден за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания. Той трябва да подпомогне дискусията за свободния и независим живот на хората с увреждания и тяхното пълноправно участие в обществото.

Гости на 25-годишнината от официалното обявяване на деня бяха зам.- кметът на Община Мадан Явор Орлов, началник отдел”Образование, култура и хуманитарни дейности” в ОбА – Хасан Мехмедалиев, общински съветници, както и много други гости и приятели. Поради отсъствие на г-н Ахмед – председател на съюза на инвалидите, срещата беше организирана и проведена от неговата дъщеря – Йълдъз Ахмед, която прочете приветствено слово от името на баща си. Цветя и поздравителен адрес бе поднес и от името на градоначалника на Мадан Фахри Молайсенов.

“Днес ние се присъединяваме към честването на празника с уважение към Вас, хората, които ежедневно преодолявате трудности, непознати за останалата част от обществото, но отстоявайки с воля и кураж изконното си човешко право на достоен живот. Уверявам Ви, че знаем колко е различно вашето ежедневие и ние ще продължим да правим всичко възможно, за да Ви осигуряваме по-добро качество на живот, защото именно грижата за хората в неравностойно положение е добър показател за зрялост и отговорност на едно общество! На всички Вас и Вашите близки, желая здраве, вяра и кураж! Бъдете силни и продължавайте да побеждавате неволите, и да преодоляват всички препятствия по пътя си!”, бяха част от поздравителните думи на кмета.

Тази година от „Съюза на инвалидите” бяха избрали и тема на празника, като го нарекоха „Ден за размисъл” или ден, в който да се съберат всички заедно, да поговорят помежду си и да споделят своите грижи и радости. Присъстващите имаха възможността и да зададат своите въпроси към ръководството на общината. Всички те получиха уверение от самия заместник-кмет, че социалната политика е един от приоритети в работа на администрацията. Неколкократно той им заяви, че вратата на общината винаги е отворена за тях и винаги са добре дошли заедно да търсят начини и пътища за решаването на проблемите им. Самият той разкри пред аудиторията, че въпреки трудностите, общината е предприела стъпки в кандидатстването с проекти, подсигуряващи заетост на хората с увреждания.

Вирни се горе