В Девин инициират референдум за минерален извор и пещера

 В Девин инициират референдум за минерален извор и пещера

Инициативен комитет,организира подписка за произвеждане на местен референдум в община Девин, като той е свързан с минералния извор в местността Беденски бани и пещера „Дяволско гърло“. Идеята на инициативния комитет, е да се направи допитване на основание на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Въпросите са само два:

1.Подкрепяте ли изграждането на нов водопровод от м. Беденски бани до курорта Пампорово, който да захранва с минерална вода от сондажа Беденски бани?

2.Подкрепяте ли пещера „Дяволско гърло“ – с. Триград, да бъде предоставена на Община Девин за стопанисване и ползване?

Като мотиви по първия въпрос, от инициативният комитет сочат, че такъв водопровод ще е изцяло в ущърб на развитието на балнеолечението в Девин.

„Изграждането на нов водопровод до хотелите и базите в Пампорово, които да се захранват с „излишъка” от минералната вода от Беденски бани ще бъде изцяло в ущърб на община Девин, тъй като дебита на водата няма да стига за настоящи и бъдещи хотели, къщи и бази за ползването им като спа-центрове“, се казва в мотивите на инициативния комитет, които бяха разпространени късно снощи в социалните мрежи.

Според инициаторите на народното допитване, единствен поминък в Девин е развитието му като балнеологичен център. Те смятат още, че ако се осъществи подобен род водопровод, ще се спре възходящото развитие на община Девин като туристическа дестинация, за сметка на Пампорово.

„Ще намалеят инвестиционните намерения за построяване на нови хотели и къщи за гости,тъй като няма да има достатъчен дебит на водата.Това ще се отрази на местния бизнес, като цените на предлаганите услуги ще паднат драстично.Това ще доведе до напускане от община Девин, на млади семейства. Недопустимо е, такива селски райони вместо да бъдат защитавани и насърчавани от държавата, да им се вземат природните богатства /води, пещери и други/, и да бъдат облагодетелствани други общини и физически лица“, сочат още в мотивите си от инициативният комитет. Те са категорични, че при осъществяване на подобна идея, Девин ще се превърне в посредствен балнеоложки център евентуално за „бежанците”.

„Предоставянето на пещерата „ Дяволско гърло” в село Триград, на държавата чрез организации в размер на над 500 000 лева целогодишно е в ущърб на общината. С тези средства Община Девин ще може да издържа училища, детски градини, местните спортни и пенсионерски клубове, читалища, самодейни групи и болницата и т.н. Недопустимо е, държавата да взема природните богатства от общините и да ги дава на трети лица“, се казва в мотивите на инициаторите по втория въпрос.

Инициативният комитет е сформиран само дни, след като известен бизнесмен, който има вериги от хотели, включително в Девин и Пампорово обяви, че до зимният курорт ще се изгради водопровод, по който да текне минерална вода от Беденски бани и бъдещето му развитие е в СПА курорт. Относно собствеността на пещерата, напрежението е от доста време, като преди години имаше и доста скандали, както и съдебни дела.

Инициирането на референдума съвпадна и с обявяването на фирмата победител в конкурса за избор на изпълнител на строително-монтажните работи по рехабилитацията и реконструкцията на водопровода от Беденски бани до Девин, където ще бъдат вложени над 2 млн.лв.

Вирни се горе