В битката с корояда трябва да участват и собствениците на гори

В битката с корояда трябва да участват и собствениците на гори

В битката с корояда трябва да участват и собствениците на гори

На територията на Южноцентралното държавно предприятие са засегнати 880 хиляди кубика дървесна маса от ветровали, снеголом, корояд и гъбни вредители. От тях 120 кубика са в абсолютно недостъпни гори

Целият държавен ресурс е ангажиран за проблема с почистване на горските площи, засегнати от ветровал и от “чумата на 21-и век”- короядния бръмбар, увери пред журналисти в Смолян заместник-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев. В родопския град той взе участие в заседание на кризисния щаб, който координира мерките в засегнатите от корояд гори, предаде БНР.

Около 880 хил. кубика е засегната дървесина в четирите области на територията на Южноцентралното държавно предприятие, информира Ботьо Арабаджиев, директор на ЮЦДП. Близо 100-120 хил. от тази засегната дървесина, която подлежи на принудителни и санитарни сечи, е повалена от ураганния вятър през януари, а около 350 хил. кубика са поразените дървета от корояд и гъбни вредители.

Областите Смолян и Кърджали са най-засегнати от щетите от дървесен корояд, каза заместник-министър Добрев. Кризисният щаб направи оглед на място на терен край Смолян, където се извършват сечи в засегнати гори. “Светъл лъч е, че на територията на Смолян работят с модерна техника, почистват гората и се вижда, че отдолу е тръгнал подраст”, обясни той. Ще се разчита на естествено възобновяване на гората.

Известно закъснение в мерките за почистване на падналата и поразена от корояд дървесина се наблюдава в някои частни гори в околностите на Смолян. Апелът е към онези собственици, които “явно нямат никакъв интерес към техните наследствени гори”, да се обърнат за съдействие към териториалните поделения в горския сектор, за да бъдат почистени навреме терените. Непочистените гори създават риск от разрастване на петната с дървесен корояд и върху съседни площи, напомнят горските специалисти. Ще се обсъждат мерки, с които да се принудят по някакъв начин тези собственици да предприемат действия за почистване на поразените участъци, уточни Атанас Добрев.

За 74 процента от поразената дървесина вече е възложен добивът и по предварителни разчети до края на септември-октомври ще бъде усвоена съответната дървесина, заяви Ботьо Арабаджиев. По негови данни около 120 хил. кубика от засегнатата дървесина е в абсолютно недостъпни гори. Предстои покупка на 25 багера и 10 самосвала, които ще се използват за прокарване на пътища до недостъпните горски масиви. Според Ботьо Арабаджиев се работи много усилено за добива на поразената от корояд и ветровал дървесина.

Дърводобивните фирми имат по-голям интерес към повалените от януарския ураган дървета, тъй като става дума за строителна дървесина. Вече трета година са спрени редовните сечи на територията на 4 стопанства в област Смолян и в цялата област Кърджали, а се изпълняват само санитарни и принудителни сечи в засегнатите гори. Като резултат от повишения обем добив на поразени от корояд дървета, технологичната дървесина е поевтиняла с близо 10 процента, отчитат от ЮЦДП.

Вирни се горе