Община Смолян представи новия център за деца и младежи с увреждания в кв. Устово

Община Смолян представи новия център за деца и младежи с увреждания в кв. Устово

Центърът за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца и младежи с увреждания в кв. Устово беше представен на пресконференция в новото социално заведение. Той се намира в ж.к. Петровица в Смолян. За разлика от това, което виждаме като отношение на някои места в страната към подобни центрове, тук хората от квартала приемат много добре съжителството с децата от дома, подчерта пред журналистите секретарят на община Смолян Момчил Николов. ЦНСТ за деца и младежи с увреждания е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда за пълноценно израстване и развитие на деца с увреждания, лишени от родителска грижа, за които към момента на настаняване са изчерпани възможностите за връщане в биологичното семейство, настаняване при близки и роднини или приемно семейство. В центъра се извършва социалната услуга по проекта “Дом и подкрепа за всяко дете”, който стартира на 1 август 2014 г. и е с продължителност 15 месеца. Общата стойност на проекта е 291 921.91 лв.

Целта на проекта е осигуряване на качество на живот, което гарантира пълноценното физическо, емоционално и познавателно развитие и социално включване на всяко дете в среда, близка до семейната, чрез осигуряване на индивидуална грижа и подкрепа. Настанените тук деца и младежи получават необходимата им индивидуална грижа, подкрепа за личностно развитие и за изграждане на умения за самостоятелен и независим живот. Организирането на живота и дейностите в него са насочени към създаване на условия и възможности за тях да участват равнопоставено в живота на местната общност. Основните дейности по проекта включват осигуряване на сигурна и безопасна среда за живот и задоволяване на базовите потребности на децата, както и осигуряване на здравословна профилактика, здравни грижи, лечение и рехабилитация, психологична подкрепа, достъп до образование и подкрепа в образователния процес и придобиване на знания и умения за самостоятелен живот и интегриране в обществото. От ЦНСТ работят за възстановяване и поддържане на връзката на децата с родителите и за връзка с приемни родители и осиновители. На пресконференцията секретарят на община Смолян Момчил Николов представи планираните дейности и резултати, както и напредъка в изпълнението на проекта към момента. Със средства по проекта са закупени постелъчен инвентар, дрехи и обувки за децата. Направен е щателен подбор на персонала между 100 кандидати, за да се изберат най-добрите специалисти, които да работят с децата. Основният екип на центъра е от двама социални работници, 6 детегледачи, хигиенист и огняр. Има също психолог, две медицински сестри и готвачка. “Броят на персонала е съобразен с методиката и стандартите за грижа за деца с увреждания. На персонала е направено обучение и обмяна на опит с центрове в Кърджали”, каза Николов.

В момента екипът се грижи денонощно за пет деца. След серия опознавателни срещи и работа на специалистите на 8 декември м.г. 4 от децата са изведени от дом “Катя Ванчева” – с. Широка лъка. Те посещават училище, детски център “Звънче”, психолог, като навсякъде се придружават от детегледач. В началото на т.г. в ЦНСТ заживя и още едно дете, което е изведено от Дом за деца с умствена изостаналост в с. Просторно, община Разград. Капацитетът на центъра е за 15 потребители. “Идеята е децата да се чувстват като в семейна среда. Услугата от резидентен тип е именно това. Има приемна грижа, осиновявания, но винаги остават деца, които не могат да бъдат осиновени и не могат да бъдат на приемна грижа. Те трябва да имат нормални условия на живот, да се социализират и да имат всички възможности за развитие”, каза Николов. Услугата ЦНСТ ще продължи да се предоставя и след приключването на проекта, като за целта община Смолян ще кандидатства за финансиране чрез делегирани от държавата дейности или чрез изпълнението на проекти, финансирани от ЕС. “С този център община Смолян напълно обхвана целия спектър от социални услуги за деца и започваме работа по деинституциализацията на възрастните хора”, каза Николов. На пресконференцията извършените дейности представиха Сийка Иванова, в качеството си на член на регионалния екип по деинституциализация, екипът на ЦНСТ и социалните работници, отговорни за качеството на услугата. Журналистите се запознаха с децата и разгледаха помещенията, в които живеят.

Вирни се горе