Улесняват безработните от с.Осиково, пращат им служител да ги обслужва

Улесняват безработните от с.Осиково, пращат им служител да ги обслужва

Във връзка с постъпило искане на жители на община Девин и за подобряване на обслужването на безработните лица от общината, предвид социалното им положение, през м.декември 2011 г. кметът на община Девин – г-н Цветалин Пенков предложи на директора на дирекция „Бюро по труда” да се обмисли и осъществява обслужване на населението по населени места.

В част от населените места на община Девин общественият транспорт е нередовен, а и доста скъп, съобщиха от пресцентъра на общината. В същото време обикновено безработните лица не са в състояние да си позволят допълнителни разходи за предвижване до общинския център за деклариране на състоянието си на безработни лица.

За осъществяване на дейността на служителите на дирекция „Бюро по труда” общината се ангажира да предостави техника, помещения и необходимия транспорт до населените места по предварително съгласуван график. В населените места е осигурена мобилна интернет връзка. Община Девин винаги се е отнасяла и се отнася с разбиране към проблеми и съвместната работа с „Бюро по труда”.

В резултат на разговорите се получи разрешение за обслужване чрез изнесено работно място само в едно село – Осиково. Това наистина е най-отдалеченото село, но не е единственото, в което има необходимост от такова обслужване, обясниха още от града на минералната вода. Затова търсенето на възможности за осигуряване на обслужване и в другите населени места на общината продължи. Отправено бе искане до Агенцията по заетостта в София. Основният мотив за искането е подобряване на благосъстоянието на населението в общината. „Предвид общата икономическа криза и общият ни стремеж към подобряване на условията за пълноценно използване на възможностите и способностите на отделната личност за пълноценно участие в обществото и защита правото й на достойно съществуване, разчитам на съвместните ни усилия за намиране на възможности за осъществяване на обслужването на безработните лица по всички населени места в община Девин, за което предварително Ви благодаря.”, пише в заключението на писмото г-н Пенков до г-жа Лозанова – изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. „На база направения анализ за отдалечеността на населените места на територията на община Девин до ДБТ, както и предложението на Регионална служба по заетостта” – Пловдив и ДБТ – Девин, приемаме да се разкрият изнесени работни места в най-отдалечените места и с най-високи стойности на транспортни разходи, по направление на следните маршрути:

• гр.Девин – с.Триград – с.Жребево – с.Кестен – гр.Девин;

• гр.Девин – с.Михалково – с.Осиково – гр.Девин;

• гр.Девин – с.Стоманево – с.Селча – гр.Девин.”, съобщили в отговор от агенцията.

Не е постигнат максималният резултат, но и търсенията и опитите в тази посока няма да спрат до тук, допълниха от общината.

Вирни се горе