Удостояват четирима за почетни граждани на Девин посмъртно

Удостояват четирима за почетни граждани на Девин посмъртно

Четири именити личности свързани с Девин ще бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Девин“ посмъртно по случай 100- годишнината от Освобождението на Девин и Родопите.

Това реши местният парламент в Девин на извънредно заседание вчера.  Удостояването ще бъде на специална церемония през ноември, съобщиха от общината.

За почетен гражданин на Девин  се удостоява писателя Николай Хайтов. Той е автор на настолна монографска книга за Девин, която се ползва от всеки дръзнал да пише за Девин. Работейки като лесничей в Девинско, той написва един от най-емблематичните си разкази и пътеписи като „Шумки от габър“, „Диви разкази“, „През девет баира“. Големият български писател е превеждан на повече от 50 езика и е един от най-човешките познавачи на родопския характер и душевност. Автор на много сценарии за филми и сериали.

За почетен гражданин на Девин се удостоява и художника Вълко Гайдаров. Той е роден в град Девин, завършил Художествената академия в София. Почетното звание е за талантливите му пейзажи от покрайнините на Девин, които красят художествени и държавни галерии по целия свят. Няма галерия в страната, която да не притежава негови платна. Той е дългогодишен директор и един от основателите на областната Художествена галерия в Смолян. Почетното звание получава посмъртно и Василка Герзилова, общественик и краевед. Дългогодишен секретар на ОНЧ „Родопска просвета 1923″. Известна като сладкодумката, познавач на родопския танцов, песенен и обичаен фолклор. Издирвала обичаи, песни и наричалки, за да ги има за поколения напред. Тя винаги казваше, че държавата България е нищо без родопската каба гайда, разворженото родопско хоро и камътни пеещи моми и ергени, припомнят от Девин.Самороден талант, наричана от всички кака Сила.

Почетен гражданин на Девин става и д-р Александър Фадеев, руснак по произход, изселен след Първата световна война в Девин, където се установява. Белогвардейски военен лекар, лекува хората в района и прави първата картотека на хронично болни след 1912 г. Първият образован лекар в района.

По случай 100-годишнината в Девин ще бъде открит и паметник, посветен на героите загинали за свободата и независимостта на България, Родопите и Девин. Имената изписани върху плочата са по исторически данни получени от Централен военен архив – град Велико Търново. Лицата от Девинския регион загинали по време на Балканската война са около 60.

Мястото на паметника ще бъде срещу Дома на културата в Девин. Паметникът се финансира с общински средства и дарители. Той ще бъде открит в 19. 30 ч. на 6 октомври, след това ще има тържествена заря – проверка, с участието на представители от 101 алпийски батальон.

Вирни се горе