Удостоиха детска градина и музикален театър със златен плакет

Удостоиха детска градина и музикален театър със златен плакет

Два златни плакета да бъдат връчени, приеха днес на заседание общинските съветници на Смолян. Те са за Детска градина №6 “Зорница” и Музикален театър към читалище "Христо Ботев",Смолян.

През 2012 г. обединено детско заведение №6 “Зорница” чества своята 50-годишнина. Детската градина е открита с две групи на 1 септември 1962 г. в най-старото училище в Смолян и се именува ЦДГ №2. Настоящата основна сграда е открита през пролетта на 1966 г. и започва да функционира с още две градински и три яслени групи. През учебната 1982-83 г. градинските и яслените групи се обединяват и детската градина придобива статут на обединено детско заведение. В своята половинвековна история градината се утвърди като едно водещо звено за предучилищно възпитание в гр.Смолян, обясни вносителят на докладната Николай Мелемов – кмета на община Смолян. Стотици са неговите възпитаници и техните родители, които пазят в сърцето си незабравими мигове от преживяното под топлата стряха на любимата им детска градина. Морален израз за обществената значимост е и удостояването на градината с орден “Кирил и Методий” – трета степен, послучай 25-та годишнина. Днес в градината се обучават и възпитават 140 деца, обхванати в 4 градински и една яслена група. За тях се грижат всеотдайно 9 педагози, 2 медицински сестри и една старша сестра, както и 11 души помощен персонал. За 50-та годишнина ръководството е подготвило разнообразна празнична програма.

Музикалният театър към читалище “Христо Ботев” навършва 85 години. Устойчив и траен се оказа устремът на смолянчани при създаватнето на оперетен театър в нашия град. През февруари 1927 г. с участието на военения духов оркестър в града, под диригенството на капелмайстора А.Явашев и режисурата на К.Анастасов се реализира постановката на оперетата “Селима от Багдат” от Холедер. Публиката е спечелена и тя става вярна на оперетното изкуство и занапред. Смолянският оперетен сътеатър извървява своите възземения и спадоме в неспирната битка за съществуване.

В периода между двете световни войни талантливите любители на операта осъществяват редица постановки. През 1956 г. група ентусиасти, начело с младия диригент Сашо Чобанов сформират в Смолян естрадно джазов състамв с група вокалисти към него, които под крилото на читалището близо 40 години развиват интензивна дейност, се казва още в докладната записка. 60-те години на миналия век обогатяват читалището и с детска оперета. Премиерата на Момчил войвода от С.Чобанов постановка на Л.Гочев от 1960 г. открехва вратата на десетки постановки, които ще осъществи в бъдеще читалищният детски музикален театър.

Репертоарът на смолянския музикален театър е подбиран измежду най-нашумелите заглавия от афиша на европейските оперни столици. Това приобщава публиката на нашия град към световни духовни ценности.

И до днес салона на музикалния театър могат да се чуят звуците на мелодии, които даряват хората с празници и радост.

Вирни се горе