Учениците от Чепеларе са мотивирани да постигнат двойно по-добри резултати на Shell Eco-marathon Европа 2017

Учениците от Чепеларе са мотивирани да постигнат двойно по-добри резултати на Shell Eco-marathon Европа 2017

За петото си поредно участие в състезанието за енергийна ефективност гимназистите проектират изцяло нов електромобил

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – град Чепеларе влага много усилия в изработването на новия си автомобил с амбицията да измине 300 км само с 1 кВтч и така да подобри два пъти миналогодишното си представяне. За целта електромобилът е напълно обновен за постигане на по-голяма енергийна eфективност, намаляване на съпротивлението и общото му тегло.

Работата по новия прототип, задвижван от електрическа батерия, започна веднага след края на състезанието миналата година. Електрическата система на автомобила е изцяло сменена и са добавени нови компоненти. Допълнителната електроника дава възможност да се проследява в реално време средният разход на гориво. Прототипът има нов контролер, както и нов колекторен блок. Тази година ще се ползват и гуми Michelin с много нисък коефициент на триене. За постигане на висока енергийна ефективност и оптимално тегло панелът е изработен от карбон, а батерията е три пъти по-лека. „Всички подобрения, които направихме по автомобила за състезанието тази година се дължат на ценния натрупан опит от предходните ни участия. Научаваме нещо ново от всяко състезание, анализираме представянето си и това ни помага да изработваме стратегия за постигане на по-добри резултати. Вече сме на финалната права по подготовката му, но ще използваме оставащото време до състезанието за фини настройки и усъвършенстване. Амбицията ни е да постигнем двойно по-добро представяне в сравнение с миналогодишното ни участие“, сподели капитанът и ръководител на отбора инж. Тодор Лазаров.

Учениците от отбора на Чепеларе са най-младите сред българските участници във финалите на Shell Eco-marathon Европа 2017, който ще се проведе в Лондон. Талантливите визионери отново се състезават в категория „Прототипи“. Върху автомобила STORM-BG работят 15 ученици, а за Shell Eco-marathon Европа 2017 в Лондон ще заминат шестима от тях. От тази година подготовката за състезанието е обвързано с проекта „Твоят час“ на Министерството на образованието и науката, който има за цел да създаде условия за повишаване на потенциала на учениците чрез надграждане на техните знания, умения и компетентности. Съставът на отбора е почти изцяло подменен, тъй като това е част от подхода на училището. Целта е в процеса по проектиране и изработка да се включат максимален брой ученици. Отборът има свои механици, дизайнери, а сред пилотите тази година ще има и момиче.

„Искрено се възхищавам на учениците от Чепеларе заради ентусиазма, интелигентността и креативността, с които посрещат трудностите и желанието да подобрят значително резултата си от миналата година и аз съм уверена, че ще успеят в това свое начинание. Въпреки че са най-младият отбор на финал, учениците се справят успешно с всички предизвикателства и продължават да впечатляват с все по-добро представяне всяка година. Отборът на Чепеларе е пример за множеството ползи, които могат да извлекат участниците в Shell Eco-marathon, помагайки им да израснат в личен и професионален план“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Миналата година, когато се състезава за първи път на пистата в Лондон, отборът се класира на 25-о място със 178 км/1 квтч – с 35% по-добро постижение спрямо 2015 г. Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ се радва на подкрепа от страна на община Чепеларе, както и на финансовата и материална подкрепа на „Амер Спортс" – фабриката за ски в града. За изграждането на автомобила допринасят и различни компании, които даряват съставни елементи. Новите гащеризони за отбора се осигуряват от „Омелия ЕООД“, специализирана в производството на работно, униформено и специално облекло.

Вирни се горе