Ученици управляваха Община Девин за един ден

Ученици управляваха Община Девин за един ден

„Мениджър за един ден” се проведе в община Девин. Инициативата на СОУ „Христо Ботев“ е вече традиционна и се проведе за пета поредна година. Избраните „общинари за един ден“ бяха посрещнати в 08:30 часа в Заседателната зала на общинската администрация от кмета Цветалин Пенков,зам-кметове и директори на дирекции, след което заеха работните си места и с помощта на общинските служители през деня опознаха работата в общинската администрация. Абитуриентите влязоха в ролята на кмет, заместник- кметове, гл.счетоводител,директори на дирекции и ръководиха Община Девин.

Те имаха възможност да съпреживеят един реален работен ден от управлението на общинската администрация, след което споделиха впечатленията и какво е усещането да си на ръководен пост, макар и за един ден.

На кметския стол седна Благой Сокеров. Зрелостникът, който впечатли с интелект и обноски ще кандидатства Техническия университет -специалност „Телекомуникации“. Денят му бе натоварен, защото имаше приемен ден за граждани. Заедно с градоначалника Цветалин Пенков в динамична обстановка, проведоха редица срещи с граждани. Съвместно разрешаваха въпроси, свързани с безработицата, имотни спорове, финансови и правни казуси. По-късно той сподели, че работата на кмета е трудна и всеобхватна.

„Хората се обръщат с молба за решаване на проблеми от всякакво естество и кметът съответно се опитва да ги разреши или ги насочва към ресорните дирекции. Да, бих се кандидатирал за кмет, но на по-късен етап в живота си,например след 40-те, когато съм се реализирал професионално“, сподели Благой.

Мартин Владимиров от 12 клас, се запозна с работата на местния парламент. Заедно с председателят на ОбС Девин Михаил Дамянов и заместникът Петър Карагегов обсъдиха дейността на общинския съвет, структурата, начина за избор на комисии и ролята и функциите на общинския съвет. Разяснена му бе връзката между администрация и общински съвет,как се генерират решения и др. По-късно той сподели, че му е било страшно интересно, научил е важни неща и също на по-късен етап би се занимавал с обществено-значими дела. Мартин ще продължи образованието си в Англия, където ще изучава строително инженерство.

Ралица Шапкова бе дясната ръка на кмета. Тя бе секретарка на Благой Сокеров и разпределяше работата на градоначалника. Отговаряше на телефонните обаждания, посрещаше гражданите и присъстваше на важни срещи. Ралица също е абитуриентка и сподели, че работата е била доста натоварена и трудна, но иначе атмосферата е била приятна.

Идеята на инициативата е да подготвя младите хора за успешното им реализиране на все по-конкурентния пазар на труда и превръщането им във финансово грамотни и социално отговорни бизнес лидери, както и да ги стимулира да се връщат по родните места и да бъдат полезни на обществото,каза директорът на учебното заведение Красимира Георгиева. По-късно учениците бяха подготвили емоционално тържество в Актовата зала на училището,на което присъстваха кмета Цветалин Пенков и зам.-кмета Георги Савев. Градоначалникът поздрави всички присъстващи с празника,като пожела на завършващите да сбъднат мечтите си,да бъдат позитивни и да помагат на града и общината.

В края на работния ден на ученическо самоуправление се обсъди как е протекъл деня и с какви задачи са се заели и как са се справили дванайсетокласниците. Освен грамотr те получиха и подарациq които лично кметcj Цветалин Пенков връчи.

Вирни се горе