Ученици от с.Късак учасваха на на областно състезание „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации”

Ученици от с.Късак учасваха на на областно състезание „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации”

На 30 май 2018 година на Амфитеатър – нов център в гр. Смолян се проведе областно ученическо състезание „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации”. В него взеха участие отборите, класирали се на първо място в общинските етапи на състезанието. За втора поредна година община Доспат бе представена от отбор на учениците от ОУ „Христо Ботев” с. Късак.

Състезанието е традиционно и се утвърди като една необходимост, свързана с подготовката на подрастващите за защита и самозащита при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Целта му е не само да се проверят на практика знанията, уменията, сръчността и съобразителността на учениците за действие при различни критични ситуации, придобити в основния курс на обучение за действие при бедствия, но и да се мотивират към по- нататъшна подготовка за действия, свързани със защитата на населението при природни бедствия, промишлени аварии, катастрофи и пожари.

Състезанието протече на два етапа, в него взеха участие 17 отбора. Първият етап включва проверка на теоретичните знания на учениците чрез решаване на тест. Във втория отборите участват в състезателни игри в четири учебни центъра: „Защита при бедствия”; „Защита при промишлени аварии, радиоактивно заразяване, химическо замърсяване и биологични агенти” или други извънредни ситуации и катастрофи; „Пожарна безопасност”; „Оказване на първа помощ”, в които учениците демонстрират практически умения, сръчност, съобразителност и бързина. В практическите етапи отборите изпълняват задачите за време, което се натрупва до последното изпитание. Децата трябва да покажат уменията си при поставяна на противогаз, както и правилни действия за защита при бедствия и промишлени аварии, оказване на първа помощ по зададена ситуация и работа с кофпомпа. Тези им действия са оценявани от жури, включващо представители на РДПБЗ и Областния съвет на БЧК- Смолян. След оспорвани състезателни игри отборът на учениците от с. Късак се представи много добре и се нареди наравно с отбора на Неделино по брой точки. На областно ниво, най- добре представилия се отбор на селско училище се хвалеха децата. За всички участници имаше грамоти и предмети награди за положения труд и ентусиазъм.

Вирни се горе