Ученици от Чепеларе заминават за Лондон, за да участват в уникалното състезание "Шел Екомаратон"

Ученици от Чепеларе заминават за Лондон, за да участват в уникалното състезание "Шел Екомаратон"

За пета поредна година ученическият отбор на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм в Чепеларе заминава за Лондон, за да участва в уникалното състезание “Шел Екомаратон”. Младежите ще мерят сили с над 300 европейски отбори.

От България тази година заминават седем тима, като три от тях ще трябва да преминат квалификация. Отборът от Чепеларе обаче е директно на финалите. “Ние сме единствената професионална гимназия, която има куража да участва в това състезание”, казва ръководителят на тима инж. Тодор Лазаров, съобщиха от община Чепеларе.

Отборът се състои от осем ученици, сред тях има и едно момиче. Младежите сами работят по автомобила и то с много хъс.

“Искаме да покажем, че едно малко училище от България може успешно да се съревновава с големи европейски университети. Миналата година в нашата категория ние поставихме резултат, с който е минахме над 20 европейски отбора, които са с моного по-големи бюджети от нас. Но при нас пък има по-голямо желание, по-голям ентусиазъм, децата се радват на тези нови неща, защото ние правим екологичен автомобил, който е с нулеви въглеродни емисии и на практика може да измине с минимално количество енергия дълги разстояния. Тази година се стремим да изминем разстояние от 300 километра с един киловат, което на практика означава с един киловат да отидем до София”, казва инж. Лазаров.

Прототипът, който вече се движи, е захранван от литиево-йонна батерия, а за състоянието му се грижат механиците, като Николай Пашов. Момчето подчертава, че тази година по автомобила има редица подобрения – нова е цялата екелктроника, батерията е по-лека, нов е колекторният блок. “Работата по колата си е тръпка, събираме се много хора, интересно ни е и се забавляваме”, казва Николай.

Пилот на автомобила е 17-годишният Стоян Илъков, който е за втора година в отбора. Вече веднъж е карал в Лондон, пистата му е позната, а и с новите подобрения по колата, Стоян смята, че ще се представят много добре. “Очаквам да покажем, че и малките отбори не са за подценяване”, казва Стоян.

Младежите заминават за Лондон в края на май.

Вирни се горе