Турският посланик посети община Рудозем

Турският посланик посети община Рудозем

На 8 март на официално посещение в община Рудозем беше посланикът на Република Турция в България Исмаил Арамаз. Той беше придружен от генералния консул на Турция в Пловдив и няколко съветника от посолството на Република Турция у нас.

Визитата на турския посланик в община Рудозем беше свързана с възможностите за инвестиране от страна на турски фирми и корпорации, както и със създаването на бизнес контакти между български и турски фирми.

Турският посланик Исмаил Арамаз изрази задоволство си от създадените взаимоотношения с ръководството на община Рудозем. Той сподели приоритетите във външната политика на Турция спрямо Република България. От изключително значение е засилване на стокообмена между двете държави и увеличаване на възможностите за посещение на турски туристи в нашата страна.

Посланик Арамаз подчерта един основен проблем за турските граждани, а именно визовия режим. Съществува сериозен проблем с получаването на визи за граждани на Република Турция. За миналата година 1 200 000 българи са посетили Турция, а само 130 000 турци са посетили България. Една от причините за по-малкото посещения от страна на турски граждани е визовият режим . Всъщност, визовият режим е сериозна пречка не само за турските туристи, но и за турските инвестиции в България. На практика всеки турски инвеститор трябва да получи виза за всяко посещение в България.

Домакини на турския посланик бяха кметът на общината Румен Пехливанов и председателят на Общинския съвет-гр.Рудозем Митко Младенов .

Кметът Пехливанов запозна турския посланик с инвестиционните планове на общината. Той изрази надежда, че те могат да представляват интерес и за турските инвеститори. Посланик Арамаз и кметът Пехливанов поеха ангажимент до края на мандата да бъде направена поне една сериозна турска инвестиция в производствената сфера на територията на община Рудозем.

На среща с гражданите от общината бяха поставени и въпроси , които са от взаимен интерес между двете държави. На първо място беше поставен въпроса за получаване на наследствени пенсии от хора, чийто родители са починали в Турция или са получавали пенсии в южната ни съседка.

Като друг проблем беше обсъден легитимацията на българските дипломи за висше образование в Република Турция. В момента българските дипломите за бакалавър не се признават в Турция.Основна причина са големият брой фалшиви дипломи издавани в България.

Посланикът изрази надежда, че следващото българско правителство ще подобри значително взаимоотношенията с Република Турция, така че всички проблеми и негативи да бъдат преодолени. Той подчерта още, че за да има сериозни турски инвестиции е необходима максимална свобода в бизнес-отношенията между двете държави. В момента все още има много бюрократични пречки в тези взаимоотношения.

Делегацията от посолството на Република Турция и неговите домакини посетиха най-големите села в общината- Елховец и Чепинци.

В края на визитата си турският посланик присъства на благотворителния концерт в село Чепинци, на който се набираха и средства за подпомагане на болно дете.

Вирни се горе