Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания“ – село Павелско

Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания“ – село Павелско

10 години отбелязва първия в Смолянска област Център за настаняване от семеен тип в село Павелско

„Център за настаняване от семеен тип за деца от 3 до 14 години без увреждания“ село Павелско е вид социална услуга от резидентен тип. Предоставя жизнена среда за пълноценното израстване и развитие на деца лишени от родителска грижа, за които към момента на настаняването са изчерпани възможностите за връщане в биологичното семейство, настаняване при близки и роднини или приемно семейство.

Отрит е през месец ноември 2007 година. Капацитета на Центъра е 15 деца. Настаняването става със Заповед или Направление от директора на Дирекция „Социално подпомагане" в страната или от областта. Наличната база е пригодена за деца без увреждане. Центърът е първия в област Смолян и един от първите в България. Изграден е изцяло с общински средства.

В центъра функционират среда и отношения близки до семейната среда, при която децата получават необходимите им индивидуални грижи и подкрепа за личното съзряване и се усвояват самостоятелни умения необходими им за реализацията в живота.

Основната цел на Центъра за настаняване от семеен тип е осигуряване качество на живот, което гарантира пълноценното физическо, емоционално и познавателно развитие и социално включване на всяко дете в естествената за него среда, чрез осигуряване на индивидуална грижа и подкрепа.

Вирни се горе