Трите мечета от Доспат – осиротели и много изплашени

Трите мечета от Доспат – осиротели и много изплашени

Те ще бъдат пратени в Гърция, после – пуснати на свобода

Трите мечета, открити и спасени край Доспат през уикенда, са силно изплашени заради преждевременното отделяне от майка ми. Тя вероятно е прогонена или отстреляна от бракониери.

Мечетата бяха намерени близо до родопското село Барутин, до язовир Доспат. Те са на съвсем крехка възраст и заради липсата на майка им са били спешно настанени в Парка за танцуващи мечки край Белица.

Вчера са били прегледани от ветеринарен лекар, съобщиха от фондация “Четири лапи”.

"Били са сами близо денонощие, като през това време не са се хранили и не са поемали течности. Опитът ни сочи, че при над 90% от случаите на намерени мечета в дивата природа, майката е прогонена или отстреляна от бракониери.

Отглеждането на осиротели мечета от хора е изключително трудно, но въпреки това ще направим всичко възможно, за да ги спасим", каза управителят на Парка Димитър Иванов.

Мечетата са на възраст около три месеца и все още бозаят. Специалистите са започнали захранването им с козе мляко, което е най-близко по състав до кърмата на мечките, като към него се добавят витамини.

Две от мечетата са от мъжки пол, а едно от женски. Най-едро е женското мече, което тежи над 3 кг, а притесненията на гледачите и лекарите в Парка за танцуващи мечки са свързани с най-дребното мече, което тежи под 2 кг.

Мечетата са под денонощно наблюдение от екипа на парка и се очаква до две седмици, когато общото им състояние се стабилизира и укрепне, да бъдат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в отглеждането на осиротели мечета и подготвянето им за живот в дивата природа, съобщиха още от “Четири лапи”.

От фондацията предупредиха, че за да се намали стресът на животните и да се гарантира успешното им връщане в живата природа, до тях няма да бъдат допускани посетители.

https://www.dnes.bg/stranata/2018/04/23/trite-mecheta-ot-dospat-osiroteli-i-mn ogo- izplasheni.374423,image6 #photo{: .tag-link}

Вирни се горе