Топола на 220 г. от с. Барутин участва в конкурса „Дърво с корен“

Топола на 220 г. от с. Барутин участва в конкурса „Дърво с корен“

Кое е любимото дърво на България? На този въпрос ще отговори екипът на Фондация „ЕкоОбщност“ със седмия пореден конкурс „Дърво с корен“. Досега шест гиганта са печелили титлата, като един от тях – брястът от Сливен – стана и любимо дърво на Европа през 2014 г. в следващото, международно ниво на инициативата – конкурсът „Европейско дърво на годината”.

Номинация 15

Вид: Черна топола

Възраст: над 220 г.

Местонахождение: с. Барутин, общ. Доспат

Номиниращ: НЧ “Васил Коларов”, с. Барутин, общ. Доспат

Знакова природна забележителност в село Барутин, община Доспат е многовековната топола, намираща се в центъра на Горната махала в селото. Тополата я наричат още Кавака. Кавака е с много голям диаметър и височина. Дървото е многовековно и е жив свидетел за живота в Барутин.

Научното название на черната топола е Populus nigra. Черната топола може да се види най-често по речните долини, но и из равнините и широколистните гори, където е разпространена върху влажни и песъчливи почви. В България се среща до 600-700 м надморска височина, като образува крайречни съобщества заедно с бялата топола и върбите. Рядко се среща на каменливи почви. Среща се и край брега на морето.

Тук в Барутин не е типично място за развитието на този вид при местните условия. Самото дърво само по себеси е феноменално. То е от семейство върбови, което вирее в места с максимум 700 м надморска височина и расте в крайречни места, заедно с бялата топола и върбите.

Според местна легенда, в края на 18 в. живял млад спахия в крайбрежието на Бяло море и обичал много пътешествията из империята. Едно лято минавайки от тук много харесал планинския климат на Барутин и си построил малко имение, за да бяга на прохлада през летните горещини в родния му край. На едно от идванията му донесъл със себе си младия кавак и го засадил на мястото където е и до днес, за да му напомня за родния му край. Това, че Кавака е единичен екземпляр в селото доказва и оправдава легендата.

Вирни се горе