Тийнейджъри управляваха община Смолян и заеха ключовите постове

 Тийнейджъри управляваха  община Смолян и заеха ключовите постове

Божидар Панайотов пое огърлицата на властта от кмета Николай Мелемов

Днес общинската администрация  управляваха ученици от клуб „Junior Creations” към Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс”. Община Смолян беше любезен домакин на инициативата „Мениджър за един ден”, която се проведе в цялата страна.

Божидар Панайотов пое огърлицата на властта от кмета Николай Мелемов и седна на горещия стол. Градоначалникът го въведе в кметските дела – приема на граждани, проблеми с безработицата, строителството и разбира се текущите ангажименти. Виктор Войводов пое ангажиментите на зам.-кмета Георги Даскалов и следеше задачите свързани с териториално-селищното устройство, екологията и чистотата. Сияна Сакалиева седна на стола на секретаря Замфир Копчев.

Маги Хаджиева и Еми Бораджиева следяха сметките на община Смолян и заеха мястото на директорката на дирекция „Финансово-счетоводна дейност и Бюджет” Венера Аръчкова. Гл.експерт „Образование” беше Емили Колаклиева. Медийният център оглави Славка Михайлова. В „Деловодството” беше Ина Бораджиева, а IT специалист – Алекси Алдумиров.

Преди да заемат длъжностите си тийнейджърите споделиха, че са развълнувани от възможността да се потопят в атмосферата на възрастните,  преживявайки един реален работен ден и да усетят какво е да си на ръководна длъжност. След приключване на работния ден те разказаха за преживяванията си на работното място. Голяма отговорност е да се носи огърлицата на властта. Беше вълнуващо да седна на кметския стол и да се запозная отблизо с проблемите. Всеки идва тук със собствения си грижи и кметът се опитва да му помогне като се съобразява с реалното състояние на общината. Не е лесно, обобщи Божидар. Той върна на Мелемов огърлицата и му подари звънец, с който да оповестява добрите новини на общината.

Градоначалникът определи инициативата като позитивна и полезна и не последна. Мелемов пожела на Божидар след време и той да носи огърлицата на властта. Когато човек уважава това което върши, работата не му тежи. Имаме нужда от промяна в манталитета, тя ще дойде от вас-младите хора. Трябва да приемат хората общината като своя и да имат отношение към ръководство й, подчерта кметът.

Всяка една длъжност носи отговорност.Много интересно беше как стоят нещата зад вратите на общината.Всеки навън си мисли само за своите проблеми. И като видиш, че не е само твоя проблем е съвсем друго. Незабравим ден. С този извод приключи работният ден за Сияна Сакалиева, която беше секретар на общината.

Главният специалист „Образование” Ангел Добриков подчерта, че неговата заместничка Емили му е отхвърлила два часа административна работа. Хубавото е, че дадохме възможност да младите хора да реализират тази инициатива, подчерта той. Главният финансист Венера Аръчкова обобщи, че нейните заместнички Маги и Еми с интерес са проследявали работата и пътя на разплащанията. Те имат много добра теоретическа подготовка, трябва им малко и практически опит, каза Аръчкова.

Арх.Даскалов сподели за Виктор, че е попаднал в най-тежкия ден за работа – понеделник , но е имал шанса да присъства на оперативка и да види как се разпределят задачите. Момчето е успялло бързо да навлезе в работата и активно се е включило с предложения по дадени дейности.

Потопих се в медийния свят и подготовката на радио- предването. Лудницата е пълна, но и приятна. Звънят непрекъснато телефони, идват хора. Това е нормално, защото медиите са четвъртата власт и хората като не срещат разбиране от институциите търсят журналистите, разказа впечатленията си Славка Михайлова, която управляваше Медийния център.

Тийнейджърите и техните учители благодариха на община Смолян, че отвори вратите си за тях и са успяли дори и за кратко да реализират младите хора мечтите си . Кметът Мелемов връчи на всички днешни управленци сертификати.

Инициативата, „Мениджър за един ден”, се организира за единадесета поредна година от фондация „Джуниър Ачийвмънт България” под патронажа на Министъра на финансите на Република България. Мисията на „Джуниър Ачийвмънт България” е да подготвя младите хора за успешното им реализиране на все по-конкурентния пазар на труда и превръщането им във финансово грамотни и социално отговорни бизнес лидери.

Вирни се горе