Търсят спешно решение за справяне със свлачището на пътя Смолян - Мадан

Търсят спешно решение за справяне със свлачището на пътя Смолян - Мадан

Днес в АПИ ще се проведе съвещание с всички водещи специалисти за да бъдат обсъдени мерки за справяне с проблема, предизвикан от свлачището по пътя Смолян – Мадан. Ще се ангажират водещи екипи за обследване и проучване, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК инфраструктурата до населените места. Предвижда се вариант за изграждане на алтернативен път през Орешец – Влахово.

Прокарването на обходен маршрут засега се забавя, заради несъгласие от страна на собственици на земи по предвиденото за временен път трасе.

Мнозина от жителите на 11-те засегнати села пътуват всяка сутрин до Смолян на работа или училище, а след затварянето на пътя Мадан-Смолян, маршрутът им се удължава с минимум 30 км.

Пешеходното преминаване през района на свлачището по пътя Смолян-Мадан също е опасно, информират от Областната администрация. Предстои да бъде поставена сигнализация на пътя, която да предупреждава за забраната за движение.

Активираното през миналата седмица свлачище край с. Тикале, което прекъсна движението по пътя Смолян – Мадан, е най-мащабното върху главен път в страната. Това е заключението след проведения в събота оглед на свлачищния терен с участието на представители на АПИ, областната и общинската администрация в Смолян, проектанти, геолози, предаде радио Пловдив.

След направения оглед се е установило, че състоянието на срутището е много тежко и обхваща голяма територия, с което излиза далеч извън сервитута на главния път, допълват от Областната администрация. В зоната на свлачищния се терен попадат два електропровода и водопровод. Свлачището е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери достигат около 100 на 150 метра, уточнява областната пресслужба. Оценката на експертите е, че свлачището е от блоков тип, като са оформени няколко свлачищни отстъпа с височина от 2 до 4 метра.

По време на огледа е потвърдено, че свлачището е изключително опасно за разчистване поради многото надвиснали скални късове. Въпреки това ще се направи опит за продължаване на разчистването на терена, за да бъде възможно пускане на движението в едната пътна лента при аварийни случаи.

Вирни се горе