Света Богородица събра в Устово премного вярващи

Света Богородица събра в Устово премного вярващи

Храмовият празник на църквата „Успение Богородично“ в смолянския квартал Устово бе уважен от десетки богомолци от квартала и целия град. Божията Майка е почитана винаги – и в делник, и в празник, но 15 август е различен като ден, особено значим като проява на Божието чудо. На този ден Богородица напуска земния си живот, предупредена 3 дни преди това от Архангел Гавраил. Самият Неин син Иисус Христос слиза да я вземе на небесата, понесъл душата Й на ръце. Възнесена с тяло при Бога, тя не умира, остава до Него в слава да пребъдва за наша вяра и спасение. Затова Успението Й /умирането, заспиването/ се нарича Голяма Богородица, а рождението Й на 8 септември – Малка Богородица. Тогава църквата също ще празнува.

Светата празнична литургия бе отслужена от енорийския свещеник Димитър Одаджиев, който обслужва и Богородичната църква в с. Полк. Серафимово, но там днес богослужението извърши отец Живко Желев от храм „Св. Теодор Стратилат“ – кв. Райково, Смолян. Гост на празничната Литургия бе отец Васил Маджаров от устовския храм „Св. Николай Чудотворец“. В молитвите и песнопенията участваха също иподякон Даниел Апостолов и църковният хор.

Празникът на Голяма Богородице в Устово донесе много умиление и надежда за вярващите. Като наша застъпница в беда и за здраве, като закрила на жените, майчинството и семейството Божията Майка бе почетена с хваления, благодарности, цветя и дарове . Отслужен бе водосвет за здраве и благоденствие за всички вярващи и за дарителите. Раздаден бе благословен обяд. Преди празника бе отслужена Вечерня с Богородичния акатист, с който се припомнят животът и добродетелите, заслугите на Божията Майка като вяра, смирение, чистота, милосърдие, пример за подражение. Възхвалява се като вдъхновителка за правилен духовен живот.

Росица Примовска

Вирни се горе