Св. Неделя, с позлатено лице и ръце, ще се извиси в Неделино

Св. Неделя, с позлатено лице и ръце, ще се извиси в Неделино

Проф. Георги Чапкънов – един от майсторите както на малката пластика, така и на монументалните форми, е посетил Неделино, за да поеме поръчка за извайване образа на св. вмч. Неделя,пише “Златоградски вестник”.

Нейна статуя ще краси центъра на съседния ни град, току пред сградата на общината и ще бъде в триметров размер, поставена върху петметров пиедестал. Според информация от общината, това е решено след допитване до жителите на общината с въпрос как да изглежда бъдещият паметник на Неделино. Сред предложенията на хората са били личностите като Васил Левски, Момчил юнак, капитан Петко войвода, но най-много предложения са постъпили за патрона и закрилницата на града великомъченица Неделя. Сред обосновката за този избор е фактът, че града носи нейното име, църквата тук се казва „Света Неделя”, а на границата с община Златоград е и връх Света Неделя. „Напълно нормално е в образа на светицата хората тук да виждат закрилницата на своя град, погинала за род и вяра”, е мнението и на кмета на общината Стоян Беширов. Според него скулптурата ще е изпълнена от бронз, с позлатено лице и ръце, а постаментът – от черен гранит.

В момента се извършват подготвителните дейности и писмено възложение към авторския колектив. Необходимо е да се получи и одобрение на идеята от Пловдивската митрополия и лично от епископ Николай, смятат още в общината.

Вирни се горе