Стоян Беширов в Брюксел: Да се открият механизми за стимулиране развитието на планинските общини в България

Стоян Беширов в Брюксел: Да се открият механизми за стимулиране развитието на планинските общини в България

Кметът на община Неделино Стоян Беширов беше на двудневно посещение в централата на Европейската комисия в Брюксел за присъединяването на община Неделино към Конвента на кметовете, известен още като „Споразумение на кметовете“ за борба с климатичните промени. Всички общини, които членуват в Конвента се ангажират с конкретни цели в областта на околната среда и енергията за намаляване на емисиите от въглероден диоксид, съобщиха от пресцентъра на общината.

Беширов се срещна с евродепутатите Ивайло Калфин – председател на Комисията по бюджет и финанси и Мария Габриела – член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент. На срещата присъстваха главния секретар на АРПОРБ Чавдар Русев и кметове от други български общини.

На разговорите в парламента бяха обсъдени предизвикателствата пред планинските общини в България и възможностите за тяхното преодоляване. Беше повдигнат въпроса и за по-тясното партньорство между Асоциацията на планинските общини и нашите евродепутати. Стоян Беширов подчерта, че трябва да се открият механизми за стимулиране развитието на инфраструктурата, образованието, здравеопазването и екологията в тези райони. А от тук преодоляване на негативните демографски тенденции, развитието на човешките ресурси и увеличаване на инвестициите.

С оглед развитието на земеделието в планински общини в рамките на европейските норми и изисквания, Стоян Беширов и колегите му – кметове от България, получиха уверение, че освен своята подкрепа, евродепутатите ще поставят тези проблеми на по-широко обсъждане в Брюксел и ще инициират кръгла маса в рамките на Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Стоян Беширов се възползва от присъствието си в централата на ЕК, за да покани Жозе Барозу да присъства на Първия Балкански фолклорен фестивал, който ще се проведе в гр. Неделино от 6 до 8 септември т. г. и да стане негов патрон.

Вирни се горе