Сто години от Балканската война отбелязаха в Доспат

Сто години от Балканската война отбелязаха в Доспат

Сто години от Балканската война отбелязаха днес в Доспат. Лекцията “Балканските войни и Родопите – ретроспекции и памет” се презентира за първи път в Област Смолян

На 29 октомври 2012г. от 11,00 часа в салона на НЧ „Иван Вазов” – гр.Доспат се проведе публична лекция и кръгла маса на тема “Балканските войни и Родопите – ретроспекции и памет”. Лектор бе от д-р Русалена Пенджекова-Христева, преподавател в ПУ"Паисий Хилендарски" – гр.Пловдив. На лекцията присъства Бисер Чаушев – зам.кмет, много служители от Общинска администрация, директори на училища, учители, ученици и много граждани. Г-н Чаушев откри лекцията и каза, че отбелязването на Сто годишнината на Балканската война е от особена важност за Община Доспат.

Д-р Пенджекова каза, че лекцията, на която бяхме свидетели е единствена по рода си за област Смолян и се презентира за пръв път. В ния има свидетелства от ЦДА /Централен държавен архив/, ЦВИА /Централен военен исторически архив/, ДА /Държавен архив/ – Смолян, ДА – Пловдив и Научния архив на РИМ „Стою Шииков” – гр.Смолян. Д-р Пенджекова допълни, че предоставя презентацията на всички училища от Община Доспат, която със сигурност ще им е от полза и с нея ще обогатят научния си фонд. Тя дапълни, че с презентацията си цели да провокира на издирвателски дейности в т.нар. институции на паметта. Тъй като тя бе и председател на комисията по оценяване на есетата и рисунките, накрая обяви и победителите в категориите.

Творбите на учениците ще бъдат качени на сайта на отдела по образование в Община Доспат секция „Конкурси”: http://www.daskalo.com/dospat/ , раздел „Конкурси”.

Вирни се горе