Старитира проект „Подкрепа за устойчиво развитие и растеж на град Смолян”

Старитира проект „Подкрепа за устойчиво развитие и растеж на град Смолян”

Откриваща пресконференция по проект „Подкрепа за устойчиво развитие и растеж на град Смолян” се проведе днес залата на община Смолян. На срещата присъстваха зам.-кметовете на община Смолян Марин Захариев и инж. Мариана Цекова, ръководителят на проекта инж. Васка Караджова, координаторът Милена Пенчева и други.

По него се осигуряват средства за изготвяне на работни проекти за ремонт и реконструкция на 18 улици, 4 надлези, 2 зони за обществен отдих, 3 пешеходни алеи, 3 детски площадки, обновяване на дворни пространства и спортни площадки на две училища, енергийно обследване и изготвяне на технически паспорти на 4 сгради. Проектът ще осигури проектна готовност на Община Смолян за кандидатстване за финансиране от ОПРР в периода 2014 – 2020година. Общата му цел е създаване на предпоставки за устойчиво развитие и растеж на град Смолян, чрез осигуряване необходимите ресурси и укрепване на капацитета на Общината за успешно участие в изпълнението на оперативната програма за регионално развитие за периода 2014-2020 г. и усвояване на финансовите ресурси по Структурните фондове. Зам.-кметът Марин Захариев заяви, че освен екипът, който е сформиран са задействани и договорите за информация и публичност и много усилено се работи по заданията, защото в същността си проектът представлява възлагане на обекти за проектиране и да се получат качествени проекти, които да се използват в следващия програмен период”, посочи Захариев. Той обясни, че при кандидатстването е бил направен детайлен анализ на обектите, които са общински, като всичко е съобразено с интегрирания план за градско възстановяване и развитие. „Имаме данни, че още в средата на тази година, Оперативната програма „Региони в растеж” след договарянето ударно ще обяви мерки и вече конкретни проекти, с които да започнем изграждане на обектите, имайки работните проекти”, каза Захариев. Проектът ще осигури проектна готовност на Община Смолян за кандидатстване за финансиране от ОП Растеж и развитие в периода 2014 – 2020 година.

В проекта „Подкрепа за устойчиво развитие и растеж на град Смолян” е включено изготвяне на работни проекти за ремонт и реконструкция на 18 улици, 4 надлези, 2 зони за обществен отдих, 3 детски площадки, обновяване на дворни пространства и спортни площадки на две училища, 3 пешеходни алеи, енергийно обследване и изготвяне на технически паспорти на 4 сгради. Това каза по време на срещата инж. Васка Караджова – ръководител на проекта. Предвидено е ремонт на уличните настилки, зелени площи, градинско обзавеждане, ремонт на обществената тоалетна под театъра, ремонт на водната каскада, поливна система, реконструкция на стълбищни подходи, които са в посока музей –библиотека, като се предвижда и изграждането на ескалатор за хора с увреждания. „Идеята е участъкът от пощата до бившата ДСК да стане достъпен и за хора с увреждания, като за целта, включително до театъра и музея, говорим и за панорамен ескалатор, който да обслужва хората”, каза Васка Караджова.

Вирни се горе