Спряха водата в Златоград заради замърсената река Върбица

Спряха водата в Златоград заради замърсената река Върбица

Спряха водоподаването на домакинствата в Златоград и близкото село Старцево от кладенците на река Върбица, съобщиха от общинската администрация.

„Към момента е преустановено подаването на питейна вода от І и ІІ шахтови кладенци, разположени в района на Пресека. Към водоснабдителната мрежа на село Старцево и град Златоград се подава питейна вода само от ІV шахтов кладенец в река Неделинска“, се посочва в съобщението на общината.

Припомняме ви, че сутринта будни граждани подадоха сигнал за замърсяване на река Върбица.

В следствие на това, екип на РИОСВ – Смолян провери за замърсяване на р. Голяма след сигнал за „побеляване“ на реката. На място бе изпратен екип с представители и на Басейновата дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория към ИАОС.

„Източникът на замърсяването е хвостохранилещето към Ермореченската обогатителна фабрика, констатираха експертите. След интензивните валежи, значително е повишен дебита на р. Ерма, преминаваща през хвостохранилището и вливаща се в р. Голяма. В резултат на това, се отмиват натрупаните в опашката на съоръжението отложения от хвоствов пясък“, се казва в официалното съобщение на Екоинспекцията.

От Общината съобщиха още,че утре – 29.11.2017 г., от 09.00 часа ще се проведе извънредно заседание на Общински съвет Златоград, на което ще се разгледа въпроса за състоянието и качество на водата в река Върбица.

Вирни се горе