Специалисти от община Смолян и фотографи участваха в престижен форум в Ялова

Специалисти от община Смолян и фотографи участваха в престижен форум в Ялова

На престижен форум в Ялова си дадоха среща културата, автентичността и достиженията на балканските народи

Пристигайки в Ялова, видяхме един модерен и уреден град на брега на Мраморно море. Хората бяха усмихнати, добронамерени и готови да помогнат. По всичко си личеше, че Ялова е готова да посрещне много гости от различни страни, които да си дадат среща и да станат още по-близки с културата и достиженията си,съобщиха от община Смолян.

1000 души събра Балканският фестивал на побратимените градове, като за първи път тази година, освен представители на местната власт, участие взеха журналисти, експерти, работещи по европейски проекти и фотографи от 12 града на Балканския полоустров. Мащабната и перфектна организация е на община Ялова, като за този международен форум подготовката е продължила две години. Интересното е, че 200 доброволци, без никакво заплащане, оказават ценна помощ по време на провеждането му, коментира Генералният координатор на фестивала Джингис Делери. Той е с корени от девинското село Брезе и негова е идеята за организиране на този мащабен форум.Средствато, които общината е вложила за провеждането му са 500 000 евро.

Официалното откриване на международната проява бе предшествано от изложба с над 100 фотографии, изпратени от творци от побратимените на Ялова градове. „Искаме да говорим не за война, а за мир. Целта на фестивала и на Балканската среща е да се опознаят нашите народи, да видят културата и достиженията си и винаги да постигат мир и разбирателство по между си”. Тези думи каза пред нас усмихнатият и лъчезарен кмет на Ялова Якуб Билгин Кочал. Защото поводът за срещата беше 100-годишнината от Балканската война, а идеята на организаторите е, че днес на Балканите вместо за войни трябва да се говори за добросъседство и взаимопомощ. Кулминацията на фестивала беше шествието на фолклорните състави по централните улици на морския град. Много красота, автентичност, колорит от костюми и багри показаха участниците по време на дефилето. Всички бяха аплодирани от публиката. Получи се едно прекрасно обединение на всички фолклори на страните. Осъществи се идеята на домакините да се създаде общата визия на един мирен и добросъседски Балкански полоустров, където да ни свързва културата и приятелството. Кметът на Ялова, като любезен домакин, ни посрещна в кабинета си. От хората разбрахме, че той е добър стопанин на стохилядния град. Попитахме го каква е формулата на успеха, а той отговори – доверието и добрият екип.Затова и управлява Ялова втори мандат.

Експертите от община Смолян Александър Караджов и Димитър Настанлиев презентираха пред международния форум европейските проекти по линия на териториалното сътрудничество, които изпълнява община Смолян. Участниците се запознаха с проектните дейности за обектите „Алибеев конак”, „Каньонът на водопадите” и крепостта Калето край Кошница и Смолян. Финансист №1 Венера Аръчкова и гл. специалист от дирекция „АИО” Ефрем Велинов представиха на престижния форум общата характеристика и местоположението на община Смолян, туризма като водещ отрасъл и по-мащабните проекти, в които Общината е водещ партньор.

Нашият фотограф Владимир Медов спечели награда от фотоконкурс със снимката си “Водна лилия” в надправара с 20 майстори на фотообектива.Фолклорният ансамбъл от Бургас завоюва второ място на Балканския фестивал.

Посетихме чудесни места, участвахме в Балканските вечери и още повече се доближихме до топлотата на Ялова. Като българи се чувствахме като у дома си, защото се оказа, че тук има много български изселници над 10 000, които грешната политика на тоталитарния режим в България преди 1989 г. е прокудила от държава им. Незабравима ще остане срещата ни с председателя на дружеството на изселниците от Балканските страни Лютфи Йосгюр и съпругата му Алие, които ни трогнаха с житейската си историята. Лютфи подробно ни разказа за Балканската къща, която догодина ще бъде готова. Разбрахме, че една от стаите ще бъде с мотиви от Родопите. Трябва да се сближим, за да работим за разцвета на Балканите, беше категоричен Лютфи. Посещението на делегацията от Смолян беше по покана на кмета на побратимена Ялова Якуб Билгин Кочал.

Вирни се горе