Специалисти дискутираха в Смолян мерки за насърчаване на активен и достоен живот на възрастните хора

	 Специалисти дискутираха в Смолян мерки за насърчаване на активен и достоен живот на възрастните хора

В Смолян се проведе регионална кръгла маса по проект “Иновативен подход за насърчаване на здравословен, активен и достоен живот на възрастните хора”. Той е по програма ПРОГРЕС на Европейския съюз и се изпълнява съгласно подписано грантово споразумение между Европейската комисия и Министерството на труда и социалната политика. Проектът е с продължителност от 24 месеца, стартирал е на 1 декември 2011 г. и ще продължи до 30 ноември 2013 г.,съобщиха от пресцентъра на общината.

Форумът, който се проведе в хотел “Смолян”, откри секретарят на Общината Замфир Копчев. Той поздрави участниците в кръглата маса и поясни, че застаряването на обществото поставя редица социално-икономически предизвикателства, но ако се управлява разумно и ефективно, може също така да създаде големи възможности, повишаващи ползата от възрастните хора. Те трябва да се чувстват уютно, да бъдат стимулирани и да се използва потенциала им, както и да се полагат ефективни грижи за тях. Участие в регионалната кръгла маса взе и зам.-кметът Марин Захариев. Гл.експерт “Финансово-счетоводна дейност и Бюджет” Малина Кордова представи инициативите, които предвижда община Смолян в Европейската година на възрастните хора. Експерти от социалното министерство представиха програма ПРОГРЕС на ЕС и настоящия проект.

Дискутираха се темите за трудовата заетост и пенсионирането, удължаването живота на възрастните хора в добро здраве, доброволчеството и активен живот на пенсионерите, развитие на солидарност между поколенията. Консултантът на МТСП по проекта Златина Карова представи ролята на публично-частното партньорство за предоставяне на социални услуги на възрастните хора. Тя е и съавтор на Наръчник ПЧП в дългосрочна грижа за хората от третата възраст. В кръглата маса участваха с ценни идеи и предложения по темата синдикати, работодатели, представители на централната и местна власт, читалища, здравни заведения и други. Всички предложения, които направиха участниците във форума, ще допълнят общинската и областната стратегия за дългосрочна грижа към възрастните хора.

Вирни се горе