Спешни укрепителни действия предприема община Смолян в две свлачищни зони

Спешни укрепителни действия предприема община Смолян в две свлачищни зони

Много е важно не да се справяме с последствията от бедствията, а да ги предотвратяваме, коментира кметът Николай Мелемов

Спешни укрепителни действия ще трябва да предприеме община Смолян в две зони на голямото Смолянско свлачище, това стана ясно на пресконференция, дадена днес от кмета Николай Мелемов. По сигнал на граждани комисия е направила оглед, повикан е и експерт – доц. Кирил Ангелов, който наблюдава Смолянското свлачище още от 1982-ра година. Предприемаме тези действия, защото е много важно не да се справяме с последствията от бедствията, а да ги предотвратяваме, коментира кметът Мелемов.

Заключението на експерта, изразено на пресконференцията, е че има ясно изразени начални деформации, които са много тревожни. Свлачището пълзи бавно, освен в две зони. Едната зона е в района на „Рибката” , където има опасност от скъсване, което налага спешни укрепителни действия. Още по-сериозно е положението в района на хотел „Соколица”. Там свлачищните процеси се усилват допълнително, заради Муньовско дере, което през последните дни от снеготопенето и дъждовете вече се излива с 4-5 куб.м. в секунда. точно до насипа на пътя. Така вече са се образували пукнатини и по тротоара. Налага се екстремно проектиране и проучване и до един месец там да застанат машини и да започне укрепване, каза доц. Кирил Ангелов.

Общината вече е взела мерки и ще проектираме, заяви кметът Мелемов, а доц. Ангелов допълни, че в петък ще има и проект. По първоначалните най-груби изчисления на специалиста, укрепването на района до „Соколица” ще струва към 280-300 хил. лв. Проектът бързо ще бъде внесен на предстоящото заседание на Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към МС, което ще е през февруари, от където ще се искат парите. Надяваме се спешно да ни отпуснат средства, за да започнем укрепване, каза още Мелемов.

Вирни се горе